Инженери тестваха успешно маглев автомобил в Китай, съобщи местната агенция

...
Инженери тестваха успешно маглев автомобил в Китай, съобщи местната агенция
Коментари Харесай

Китайци тестват маглев автомобил

Инженери тестваха сполучливо маглев автомобил в Китай, заяви локалната организация Синхуа. Разработен от Северозападния университет Джиатонг, прототипът плава на 35 мм над пътя, с помощта на електромагнитно поле сред автомобила и настилката.

Разбира се, за задачата се употребява специфична права от автомагистрала, оборудвана с проводници под повърхността. Колата, която е с каросерия на елементарен автомобил и спомагателни плъгини на другояче общоприети на тип гуми, тежи много - 2,8 тона, само че се носи с над 200 км/ч по пътя.

Тествани са общо 8 коли, пет от които с нови енергийни източници, като оптималната им скорост доближава 230 км/ч на 7,9 километров сектор.

В същия ден са осъществени и други тествания на новаторски транспортни средства със скорост над 200 км/ч. Осем коли са тествани на 7,9-километров сектор, в това число пет с нови енергийни източници, като оптималната им скорост наближава 230 км/ч.

Тестовете са проведени от управляващите и задачата е да се съберат данни за бъдещи подходи в строителството на пътищата и ограниченията за сигурност за бързото каране. 

Маглев влаковете, с които технологията на магнетичната левитация е тествана още от 30-те години на предишния век, имат доста основни преимущества. Тъй като се носят високо над пътя (при тях е към 10 см), шансът за дерайлиране е на практика нулев. Няма толкоз триещи се и движещи се елементи, което значи по-издръжливи съставни елементи, по-малко звук, по-малко прахуляк и замърсяване. Всякакви отрицателни резултати върху настилката - вода, сняг, пръст, камъчета - нямат резултат върху придвижването. Съответно транспортното средство е и доста по-икономично и природосъобразно.

Със сигурност автомобилът има единствено част от тези преимущества, а тежестта на маглев съставените елементи го прави още по-голямо предизвикателство за транспортни средства с малко места. Но реещата се малко над земята кола несъмнено наподобява футуристично:

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР