Инженер от ВМС на САЩ и съпругата му бяха обвинени

...
Инженер от ВМС на САЩ и съпругата му бяха обвинени
Коментари Харесай

Американски инженер бе обвинен в продажба на военни тайни

Инженер от Военноморски сили на Съединени американски щати и брачната половинка му бяха упрекнати в опит да продадат секретна информация за американски нуклеарни подводници на друга страна, заяви ``Ню Йорк Таймс``, съобщи БГНЕС.

Инженерът Джонатан Тоби беше упрекнат в опит да продаде информация за нуклеарната двигателна система на американските атакуващи подводници от клас ``Вирджиния`` – съвременна технология, която е в основата на неотдавна оповестената стратегическа военна договорка с Англия и Австралия. Все още не е изяснено дали опитът за продажба на военната загадка е била отправена към противникова страна или към съдружник на Съединени американски щати. Русия и Китай от дълго време търсят информация за задвижването на американските подводници, отбелязва изданието.

Тоби е работил за военните като граждански чиновник от 2017 година, а преди този момент е бил във Военноморския флот на Съединени американски щати. Той работи по нуклеарните пропулсивни комплекси от 2012 година, включително в разработките за понижаване на шума и вибрациите на подводниците.

Разследването против Тоби е почнало през декември 2020 година, когато ФБР прихваща пратка, изпратена към друга страна с оперативни управления, механически детайлности и предложение за определяне на скрити връзки. ФБР и Военноморските служби са арестували Джонатан и Даяна Тоби в събота. Утре двамата ще се явят във федералния съд в Мартинсбург.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР