Инициативният комитет за провеждане на референдум за запазване на националния

...
Инициативният комитет за провеждане на референдум за запазване на националния
Коментари Харесай

ИК Трети март ще сезира ЦИК, председателя на НС и ПРБ заради саботаж на подписката за референдум

Инициативният комитет за осъществяване на референдум за опазване на националния празник Трети март ще сезира Централната изборна комисия (ЦИК), ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и Окръжна прокуратурата Добрич за закононарушение против гражданските и политически права.

Поводът е решение на общината в Добрич, доказано от ОИК Добрич, с което не се позволява събиране на подписи за референдум в интервала до изборите за локална власт.

Писмата на Инициативния комитет към общинското управление имат осведомителен темперамент, напомнят юристите на ИК. Отказът да бъде обещано позволение за събиране на подписи съставлява нарушаване на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Законодателят е определил тримесечен период, който не може да бъде спиран или преустановяван, а отводът на ОИК Добрич съставлява жестоко нарушаване на изборните закони, политическите и гражданските права на българите.  

Това не е първият опит за бойкот на подписката, оповестяват членовете на Инициативния комитет. Зачестилите случаи на опити за ограничение на гражданските права и разстройване на събирането на подписи съставляват закононарушение по смисъла на закона. В доста градове локалната власт се пробва да осуети желанието на жителите да имат мнение по по този начин значима тематика, каквато е националният празник на България.

Инициативният комитет внесе заявление в Народното събрание на 21 септември, с което стартира и събирането на подписи за референдум за националния празник на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР