Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави членки на Европейския съюз

...
Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Как „Три морета“ стигнаха до България

Инициативата „ Три морета “ сплотява 12 страни членки на Европейския съюз от района сред Балтийско, Черно и Адриатическо море – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Държавите участнички в " Три морета " съставляват съвсем една трета от площта на Европейския съюз, като в тези страни живеят 111 милиона европейски жители. Те заемат 28% от територията и 22% от популацията на Съюза, въпреки да основават единствено 10% от Брутният вътрешен продукт. Преди рецесията провокирана от COVID-19, тези страни имаха най–висок растеж в Европа – до 3,5%, което е надалеч над междинния за Европейски Съюз – 2,1%.

В историческото си развиване народите от Централна и Източна Европа без Австрия имат обща страница в своето минало: Желязната завеса, която разполовява Европа и попречва икономическия напредък и единството сред европейските нации в продължение на половин век.

Идеята „ Три морета “ води началото си от отчет на Атлантическия съвет на Съединените щати от 2014 година, озаглавен " Завършване на Европа: от коридора север–юг към енергиен, транспортен и телекомуникационен съюз ", който насочи вниманието към разликата във опциите за вложения в Централна и Източна Европа и неравенството в развиването на страните.

През 2015 година президентите на Хърватия и Полша договориха формата, а учредяването се случва в Дубровник. Полша е хазаин на втората среща на върха през 2017 година, а измежду гостите беше президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който дава американска поддръжка за задачите на самодейността. Следващата година започва и съпътстващ бизнес конгрес, който е посетен от ръководителя на Европейска комисия и се показва поддръжка от Брюксел.
Снимка: bTV
Следва основаването на капиталов фонд, който реализира прогрес след срещата в Естония.

При приемането на председателството президентът на България предложи нови цели, като просветителната и научната съгласуваност сред нациите. Според него би трябвало да се гледа 30 години напред и да се влага в капацитета на младежите. България предлага самодейността да се разрасне географски с Гърция и Кипър, с цел да не бъдем в периферията на транспортните и енергийни трасета.

Според президента Радев по този начин по-бързо могат да се осъществят българските инфраструктурни планове - тунелът под Петрохан, автомагистрала " Черно море ", автомагистралата " Виа Карпатия ", която минава от Литва и ще стигне през Видин до гръцката граница, както и да се реализира енергийна диверсификация на най-хубави цени.

Инициативата Три морета се поддържа от Съединените щати изключително в енергийни планове. Те ще влагат 1 милиарда $, в случай че всички страни се включат към общия капиталов фонд. За България приносът е 20 млн. евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР