Инициативата Отворени Балкани, чиито инициатори са Сърбия, Албания и Северна

...
Инициативата Отворени Балкани, чиито инициатори са Сърбия, Албания и Северна
Коментари Харесай

Проучване: „Отворени Балкани” може да има негативни последици за региона

Инициативата " Отворени Балкани ", чиито основатели са Сърбия, Албания и Северна Македония, може да има негативни последствия в алегоричен проект и във връзка с действителното съдействие, се споделя в изследване на Балканския конгрес на фондация Rockefeller Brothers.

Проектът " Отворени Балкани ", именуван по-рано " Мини Шенген ", планува облекчено придвижване на хора и артикули в страните членки. Освен това споразуменията ще улеснят въпроси като вложения, престояване и признание на квалификации, като в същото време ще се стремят да подобрят двустранните връзки.

Но не всички са уверени в това.

Проучване, направено от фондацията, откри, че въпреки участниците в самодейността да настояват, че тя ще върви паралелно с Берлинския развой и даже ще ускори съдействието, това не е по този начин, оповестява уеб сайтът exit news.

" Включването на половината от шестте страни от Западните Балкани в самодейността " Отворени Балкани " може да има негативни последствия в алегоричен аспект и във връзка с действителното съдействие ", се споделя в изследването. Допълва се също, че самодейността рискува да размени задачата на Общия районен пазар, който е част от Берлинския развой.

" Въпреки че самодейността " Отворени Балкани " не е безусловно резултат от отчаяние по въпросите на разширението, участващите в нея водачи наподобява приветстват концепцията, че не би трябвало да се преценяват с европейските стандарти в границите на самодейността ", се споделя в изследването.

Понастоящем Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора не са част от процеса и остават скептични заради опасенията, че това ще заплаши пътя им към Европейски Съюз. В случая с Косово опасенията са свързани със Сърбия.

Премиерът на Косово Албин Курти се опълчи намерено на самодейността и нейните цели, а управлението на Босна и Херцеговина съобщи, че тя заплашва нейната самостоятелност. Черна гора в действителност изглеждаше по-заинтересована от вероятностите, само че поради неотдавнашните политически провокации, самодейността евентуално ще бъде оставена на назад във времето.

Авторите на изследването настояват, че " Отворени Балкани " може да задълбочи разделянето в района, изключително сред Сърбия и Косово или Черна гора и Сърбия, и да усили разделянето сред тези, които остават отвън самодейността.

Междувременно Европейски Съюз е внимателен в мненията си във връзка с самодейността, като приветства засиленото районно съдействие, само че приканва към приобщаване и да не се не помни европейският път. През есента на 2021 година Мирослав Лайчак, делегат на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия, дефинира самодейността като " нездрава конкуренция " на процеса на интеграция в Европейски Съюз.

Други източници от Брюксел потвърдиха позицията, която заемаше по-рано Европейски Съюз, че районното съдействие постоянно е добре пристигнало. Все отново в този случай планът остава малоценен, до момента в който се лимитира единствено до Албания, Сърбия и Македония. /БГНЕС

Тирана / Албания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР