Инициативата Освободете защитниците на Мариупол (Free Mariupol Defenders) започна още

...
Инициативата Освободете защитниците на Мариупол (Free Mariupol Defenders) започна още
Коментари Харесай

Призив: Освободете защитниците на Мариупол

Инициативата " Освободете бранителите на Мариупол " (Free Mariupol Defenders) стартира още през 2022 година, откакто градът бе високомерен от руснаците.

За да ускорят процесите по завръщането на бойците вкъщи, фамилиите на бранителите на Мариупол се сплотиха в обединен екип, създавайки Асоциация на фамилиите на бранителите на " Азовстал ". Официалната активност на организацията стартира на 1 юни 2022 година

 

" Можем да предположим, че по-голямата част от света е чувала за героичната история на защитата на Мариупол, траяла от 24 февруари до 20 май 2022 година Защитниците на града - бойци от полк " Азов ", морски пехотинци, граничари, Националната армия, служители на реда, чиновници на СБУ, терористична отбрана и други сили за сигурност направиха невъзможното, защитавайки града от превъзхождащата го вражеска войска. След като получиха заповед от висшето командване на страната да дадат приоритет на живота на останалите бойци, бранителите на Мариупол се озоваха на окупираната от врага територия, където и до през днешния ден чакат замяна на военнопленници ", показват те.

 

В продължение на 86 дни те се сражаваха в цялостно обграждане. Към днешния ден, бранителите на Мариупол са в плен към този момент 651 дни.

 

Със спечелването на " Оскар " -а за филм, отдаден на съветските звества в града, още веднъж ясно се повдигна въпросът - къде са бранителите на града през днешния ден.

.
@zhekin/Instagram

 

Митинг на бранителите на Мариупол, които към момента се намират в плен на Русия, по-специално от полка " Азов ", се организира на Лвивския площад в Кийв на 3 март. Миналата година подобен протест имаше и пред Белия дом във Вашингтон.

 

Oт 2 март 2022 година Мариупол бе изцяло обграден. Руските войски навлизаха надълбоко в града.Украинската отбрана тогава се концентрира в завода " Азовстал " и завода " Илич ". Морските пехотинци, опитващи се да се измъкнат от завода " Илич " обаче се предадоха,.

Защитниците на Мариупол се оказаха изцяло обкръжени в цех " Азовстал " след двумесечни боеве за града напролет на 2022 година Ситуацията се усложняваше от изчерпаните ресурси от оръжия, дефицита на храна и медикаменти и забележителния брой ранени.

 

тогава се обърнаха към света с апел за евакуация от Азовстал, само че Русия не се съгласи на нито един от разновидностите, препоръчани от Украйна.

 

Защитниците на Мариупол напуснаха Азовстал и се предадоха в съветски плен.

 

Русия удостовери, че Азовстал са напуснали 2349 бойци. Някои от бранителите на Мариупол са в плен от съвсем две години.

 

от Турция. Командирът " Азов " и Герой на Украйна Денис Прокопенко, неговият заместител Святослав Паламар, старшият офицер на " Азов " Олег Хоменко, изпълняващият длъжността пълководец на 36-а обособена морска бригада Серхий Волински и командирът на 12-а бригада на Националната армия Денис Шлеха се завърнаха в Украйна от Турция!

Асоциацията на фамилиите на бранителите на Азовстал тогава благодари на президента Володимир Зеленски, на канцеларията на президента, на екипа на Координационния щаб за отнасяне на военнопленници за " големите старания, положени за освобождението на пленените бранители на Азовстал ".

" На всички нас ни следва още доста работа, защото близо 2000 бранители на " Азовстал ", в това число 700 бойци от " Азов ", остават във противников плен в продължение на две години. Нека не забравяме това и да създадем всичко по силите си, всеки от нас на своя фронт, с цел да подсигуряваме, че те ще се срещнат със фамилиите си допустимо най-скоро ", споделиха тогава фамилиите на бранителите.

 

" Помним и би трябвало да освободим от съветски плен всички бранители на Мариупол и " Азовстал ",, след спечелването на " Оскар " -а.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР