Инициативата на Община Бургас от последните няколко години за реконструкцията

...
Инициативата на Община Бургас от последните няколко години за реконструкцията
Коментари Харесай

Вдъхват нов живот на исторически сгради в центъра на Бургас, вижте как ще изглежда бившия бар „YES”

Инициативата на Община Бургас от последните няколко години за реконструкцията на старите сгради в центъра на града стартира да се увенчава с триумф

Знакова старинна постройка в Бургас напълно скоро ще бъде възобновена до предходното ѝ великолепие. Става въпрос за 3-етажната къща на ул. „ Граф Игнатиев ” №5 в самото историческо ядро на морския град, която от близо 20 години стои изоставена на произвола на ориста. Буквално допреди няколко години тя бе в толкоз окаяно положение, а фасадата ѝ – дотам разрушена, че се наложи цялото здание да бъде „ опаковано ” в защитни мрежи, с цел да не се стигне до случай.

Сега притежателят е наел основна компания от София, която има богат опит в реставрацията на сходни здания в цялата страна и от близо месец екипи от художници, стенографи, реставратори и майстори работят по постройката на ул. „ Граф Игнатиев ”. Архитект Венета Иванова е изготвила плана за това по какъв начин ще наподобява фасадата след главния ремонт, а дейностите, които са спонсорирани със средства от Министерството на културата, към този момент са достигнали до подобен стадий, че напредъкът е забележим с просто око. Макар и към момента прикрит зад защитните мрежи.

В исторически проект малко е известно за самата постройка преди 1929 година Флагман доближи до информация, посредством „ Стария Бургас ”, че на втория етаж – там, където е терасата, е живяло в продължение на няколко години еврейско семейство.
 Снимката е от интервала 1999-2002 година, когато бар " YES " още е функционирал. Вижда се, че горните етажи са останали без покрив  Измежду скелето се вижда централния детайл на последня етаж, който следва да бъде възобновен. Той ще се намира в кръга
Ясно е още, че по това време – сред 1939 и 1943 година къщата е била благосъстоятелност на известния проектант Светослав Славов, който е помагал на Рикардо Тоскани за проектирането на храм „ Св.св. Кирил и Методий ” и още няколко знакови здания в Бургас.
 Това е част от плана на арх. Венета Иванова. Всеки подробност, показан на тази схема, ще бъде възобновен и инсталиран в истинския му тип и на истинското му място
След 1944 година къщата е национализирана и става държавна благосъстоятелност на някогашния „ Жилфонд ”. В нея са настанявани разнообразни фамилии, които не имат парцел. И по този начин до 1994 година, когато пожар изпепелява огромна част от интериора и стартира модерната история на зданието. По-младите бургазлии го помнят като бар „ YES! ” – рокаджийското място от 90-те години на предишния век, което просъществува до ранните години на 21 век – към 2002-2003 година

Ремонтните действия не престават и все още. Поради естеството на работата на този стадий не се постанова те да бъдат прекъснати поради лятото, защото не се подвига звук. Работи се главно по екстериорните елементи, които по никакъв начин не са малко. От компанията реализатор довериха за Флагман, че за структурата се употребяват специфични материали по виенска рецепта и крайният резултат е по-здрав от камък.

Това напълно не е първата остаряла постройка в историческото ядро на Бургас, която живее нов живот след години съсипия. По-рано през днешния ден кметът Димитър Николов сподели обновената двуетажна сграда в самото начало на бул. „ Алеко Богориди ”, която към този момент е приключена след реставрацията ѝ.
 Преди  След
За нея също няма доста исторически данни преди 1944 година, само че пък от този момент са минали близо 80 години. Тя е била куклен спектакъл, по-късно бинго и най-после кафене. Допреди 10 години там имаше игрална зала, след което животът на постройката видимо завърши. Докато по самодейността на Община Бургас за ремонт на фасадите на историческите постройки в центъра на града не пристигна и нейният ред.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР