Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация

...
Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация
Коментари Харесай

Кои са най-силните и най-слабите общински икономики в България?

Инициативата на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни „ 265 истории за стопанска система ” вече предлага нова функционалност – профили на всички 265 общини в България. Към момента те включват 32 знака за общественото и икономическото развиване за всяка община.

Новата функционалност разрешава относително елементарно да се добие познание за всяка една община в страната. Избраните знаци в профилите са в категории стопанска система и вложения, демография, пазара на труда, обучение, опазване на здравето и локални финанси. За илюстрация представяме някои наблюдения за община Русе, както и забавни образци от дребни общини в страната.
Русе: Силен стопански център, само че с проблеми с демографията
Община Русе предстоящо е измежду най-силните локални стопански системи в България. Нетните доходи от продажби на предприятията в общината доближават 8,7 милиарда лева през 2021 година, а добавената стойност е в размер на 1,5 милиарда лева И по двата индикатора общината се подрежда на пето място в страната, след първенците Столична община, Пловдив, Варна и Бургас, само че изпреварвайки Стара Загора. Населението в общината има доста добра просветителна конструкция (28,2% от популацията на възраст 7 и повече години е с висше образование) и е също на пето място по брой на наетите лица по трудово и служебно правно отношение (близо 54 хиляди наети).

Въпреки тези положителни индикатори, община Русе продължава да среща съществени провокации със своята демография, като през последните години губи население с по-голям ритъм от другите огромни стопански центрове. През 2021 година популацията на общината е 141 хиляди души, като Русе към този момент е изместена на петото място от община Стара Загора (144 хиляди души). Община Русе има мощно негативен коефициент на натурален приръст на популацията (-11,9‰) и машинален приръст, който в доста от последните 10 години е негативен. През последните две години се следи приток на хора към Русе (0,2% коефициент на машинален приръст през 2022 г.), само че наклонността към момента не е устойчива и общината изостава в това отношение по отношение на други мощни стопански центрове.

 Русе: Силен стопански център, само че с проблеми с демографията
Успехите на дребните общини
В дребните общини могат да се намерят доста сполучливи истории за развиване  по разнообразни индикатори. В последните години доста от тях станаха добре известни, в това число и с помощта на приноса на оповестените данни на „ 265 истории за стопанска система “. Ето три образеца:

Челопеч е преди всичко в страната по междинна работна заплата (2 930 лева на месец през 2021 г.) и по междинна оценка на държавния зрелостен изпит по български език и литература (4,58 през 2023 г.). Други дребни общини от Средногорието също се подреждат измежду топ 10 на страната по мярка на възнагражденията;

Девня и Гълъбово са надлежно на четвърто и пето място в страната по мярка на директните задгранични вложения с струпване – 740 млн. евро в община Девня и 718 млн. евро в община Гълъбово. Двете дребни общини изостават само от Столична община, Бургас и Пловдив по мярка на привлечените непознатите капитали;

Несебър и Созопол имат максимален дял на личните доходи по отношение на общите разноски в общинския бюджет – надлежно 93,1% в Несебър и 71,4% в Созопол. Традиционно общините по морето, както и дребните общини в Средногорието, имат висок дял на личните доходи, което дава повече независимост и потенциал за осъществяване и финансиране на лични политики и услуги;

Това единствено част от наблюденията, които могат да се създадат относително бързо за всяка една община на страницата с общинските профили: www.265obshtini.bg/muns

Всички карти и профили могат да се прегледат на страницата на самодейността. Голяма част от данните се разгласяват за пръв път за свободно прилагане. ИПИ изрича признателност към всички сътрудници, които поддържаха самодейността.

Източник: Института за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР