Инициативата беше част от Седмицата на действието, организирана от Европейския

...
Инициативата беше част от Седмицата на действието, организирана от Европейския
Коментари Харесай

България и Румъния проведоха съвместни проверки в транспортния сектор

Инициативата беше част от Седмицата на действието, проведена от Европейския орган по труда във всички страни членки

Със взаимни инспекции сред инспекторите по труда на България и Румъния и чиновниците на ИА „ Автомобилна администрация “, ориентирани към използване на общоевропейското законодателство от Пакета „ Мобилност “, беше маркирана Седмицата на действието, проведена от Европейския орган по труда (ЕОТ) в интервала 10 – 14 октомври 2022 година, оповестиха от Главна ревизия по труда (ГИТ)

По време на инспекциите контролните органи ревизираха водачите на камиони според своите компетентности. Инспекторите по труда следяха за съществуване на трудови контракти на водачите на товарните коли и за съблюдаване на условията за командироване. Водачи, правили трансгранични курсове, са попълнили заявления за изискванията на труд. За българските водачи инспекциите ще не престават с обзор на документи на работодателя, от които да се откри дали се съблюдава общоевропейското законодателство и дали заявените условия дават отговор на фактическата конюнктура. Копия от декларациите им ще бъдат изпратени и в Инспекцията по труда на Румъния за предприемане на дейности по подготвеност. На румънските водачи са дадени заявления на родния им език, като за попълването им са съдействали румънските инспектори по труда.

От ИА „ Автомобилна администрация “ ревизираха дали се съблюдават условията за дълготрайност на шофиране и почивки, манипулиране на тахографите и други Българските и румънските инспектори имаха опция да сравнят употребяваните от тях осведомителни системи и програмен продукт за разчитане на данните от тахографите. Нагледно се показва по какъв начин Автомобилна администрация употребява новата си осведомителна система, а също и по какъв начин завършва инспекцията на място с разпечатване на протокола.

По време на акцията не бяха открити съществени нарушавания. От ИА „ Автомобилна администрация “ сформираха един акт за определяне на административно нарушаване за неспазване на условието за потребление на понижена дневна отмора (Регламент 561, член 8, § 2). Участниците в взаимната самодейност показаха своето удовлетворение от взаимните инспекции и подчертаха полезността от обмяната на практики и опит. Те се сплотиха към концепцията, че тези действия способстват за по-добро схващане сред контролните органи на другите страни членки, което е от основно значение изключително когато страните имат обща граница. Всички участници показаха вяра, че контактите сред сътрудниците от Инспекциите по труда и транспортните администрации в Гюргево и Русе ще продължат да бъдат толкоз ползотворни.

През Седмицата на действието – на 12 октомври, започва и осведомителната акция „ Пътят към обективен превоз “ с хаштаг #Road2FairTransport, която също се координира от ЕОТ и ще продължи до края на годината. Инспекцията по труда и ИА „ Автомобилна администрация “ са сътрудници за България. При старта на акцията чиновници на двете администрации раздаваха брошури на български език, създадени от ЕОТ, на граничните пунктове на Дунав мост и Кулата. Информационните материали са предопределени за командировани водачи и оператори в границите на даване на услуги в бранша на автомобилния превоз. Консултираните водачи се интересуваха най-често от правото си на отмора отвън кабините и за чия сметка следва да бъде обезпечаването ѝ, както и заплащането им в качеството на командировани водачи. На специфичен уебсайт ЕОТ основаните за акцията осведомителни материали.

В началото на м. октомври 2022 година се организира и работна среща в Дирекция „ Инспекция по труда “ гр. Русе с представители на румънската Инспекция по труда в Гюргево. Срещата бе осъществена с поддръжката на Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и Европейския орган по труда. Инспекторите от двете институции обмениха информация във връзка с структурата и организацията на работа, положителни практики за осъществяване на инспекции и повишение на осведомеността на служащите в транспортния бранш и постоянно срещани усложнения при контрола в него. Коментиран беше и контролът, ориентиран към справяне с недекларирания труд в строителството и земеделието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР