Инфрачервени сканирания, извършени от Националния музей на Норвегия, разкриха тайно

...
Инфрачервени сканирания, извършени от Националния музей на Норвегия, разкриха тайно
Коментари Харесай

Откриха тайно послание на Мунк в картината му „Викът“

Инфрачервени сканирания, осъществени от Националния музей на Норвегия, разкриха скрито обръщение, оставено от художника Едвард Мунк в неговата паметна картина „ Викът “.

Картината е основана през 1893-та, а истинското ѝ заглавие е Der Schrei der Natur (Викът на природата). В България тя е позната като „ Викът “, само че норвежкото Skrik в действителност е „ вик “ или даже „ вик “. На нея виждаме човек, който е в явна мъка – това е една от най-известните произведения в целия свят.

Мунк се въодушевява за тази картина по време на разходка, когато вижда ярки червени светлини в небето (вероятно породени от изригването на Кракатоа).

„ Разхождах се по една пътека с двама другари, Слънцето залязваше. Внезапно небето стана кървавочервено. Спрях, усещах се отпаднал и се подпрях на оградата. Огън бошуваше над синьо-черния фиорд и града – споделя художникът. – Моите другари се приближиха до мен, а аз треперех от тревога. Усетих един безконечен зов, преминаващ през природата. “

В горния ляв ъгъл на картината се крие малко обръщение, написано с молив след завършването ѝ:

„ Може да бъде нарисувана единствено от вманиачен. “

Картината е оценена с инфрачервена технология, с цел да се откри кой е оставил това обръщение. През последните десетилетия се смяташе, че евентуално е вандалска постъпка, осъществена от злоумишлен човек. Други подозираха, че създателят е самият Мунк. След като съпоставят почерка с бележките му, откривателите заключват, че късото изречение е написано в реалност от самия художник.

„ Почеркът без подозрение е на Мунк – споделя кураторът на Националния музей Мей Бриг Гуленг. – Самият почерк, както и събитията от 1895-а, когато Мунк демонстрира картината в Норвегия за първи път, ни навеждат точно на това. “

От музея считат, че изречението е написано, след като картината е била изложена в Кристиания (по-късно Осло). По това време хората са почнали да спекулират за психическото здраве на Мунк, като студентът по медицина Йохан Шрафенберг декларира, че картината му потвърждава, че създателят не е с всичкия си. Вероятно надписът е самобитен отговор на всичко това.

„ Наследих двама от най-страшните врагове на човечеството - наследството на потреблението и безумието “, споделя Мунк във връзка с своето лично психическо здраве, както и на проблемите в това отношение, свързани със фамилията му. Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на меланхолия и Мунк най-сетне е приет в болница след нервозен срив през 1908-а. Неговата майка и по-голямата му сестра са умряли, преди той да навърши 14, татко му почива 12 години по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР