Информираме чуждите университети, че има промяна в нашата образователна система

...
Информираме чуждите университети, че има промяна в нашата образователна система
Коментари Харесай

Николай Христанов: Вече е по-безопасно да се следва в чужбин...

Информираме непознатите университети, че има смяна в нашата просветителна система във връзка с зрелостните изпити по профилиращ предмет

След Брекзит се трансформира правилото на търсене на подобаваща дестинация и компетентност

Липсата на сложена ваксина не може да е съображение за отвод от банкет, само че ще сътвори неудобства на място

- Тази година за първи път влизат в действие матурите по профилиращи предмети. Това ще промени ли метода, по който висши учебни заведения зад граница ще одобряват наши студенти?

- Все още 100 % изясненост няма. Самите университети в чужбина не са осведомени, че настъпват промени в нашата просветителна система. Това, което ние направихме, е да ги осведомяваме - най-малко тези, с които работим в Нидерландия и Англия. Предоставихме информация, че има към този момент първи и втори гимназиален стадий, че оценките от 11. и 12. клас ще влизат в дипломата, че е допустимо по друг метод да се зачита резултатът от изпити, без да въздейства върху общия триумф.



Не би следвало да има фрапантни промени в приема поради другия тип на матурата ​- наложителна, по избираем предмет или новата по профилиращия. Там, където се изисква безусловно оценка от матура - най-често за математика, би следвало да се признае оценката, без значение каква е тъкмо разновидността на положения държавен зрелостен изпит. Дали е наложителна или профилирана, матурата е по идентични стандарти за всички и върху целия материал.

Затова евентуално ще се приема с идентична тежест

В всеобщия случай обаче продължава да се взима дипломата за приблизително обучение. Само по-престижните британски висши учебни заведения си държат на триумф от матурите, и то по избрани предмети. Предстои да забележим дали ще би трябвало да са наложително по профилирана матура или по избираема дисциплинираност. Все още е мъчно да се каже.

- През октомври акцията към този момент е в ход, по кое време очаквате изясненост?

- С първите съответни предложения от университетите - там ще проличи дали има характерни условия.

Не чакаме фрапантни промени за Нидерландия, която се откроява като една от най-желаните дестинации.

Възможно е да има за Англия и за немските университети, тъй като там триумфът е значим при кандидатстването. Там оценките се приравняват и към тяхната система. Колкото по-висок е междинният триумф от дипломата, толкоз по-добри са възможностите.

- По данни на МОН от 2019 година досега броят на апостилите за признание на наша тапия зад граница е намалял от 4683 на 2652, като за зрелостниците - надлежно от 2823 на 1536. Очаквате ли да се обърне тази наклонност, откакто към този момент свикнахме да живеем в условия на пандемия?

- Вече се следи увеличение на интереса. При ранните записвания за Холандия то е над 80%. В някои области като Варна и Бургас това нарастване стига до два, даже три пъти.

Наблюдава се и предстоящото преориентиране след Брекзит, като дестинация номер 1 сега е Нидерландия, следвана от Германия, а Англия след фрапантното нарастване на таксите остава трета.



Има търсене и на други дестинации - да вземем за пример в Италия. В Германия и Австрия, с изключение на на немски, към този момент се търсят и специалности на британски. Повишава се ползата към Съединени американски щати, тъй като разноските там се изравниха с разноските във Англия, а има доста влиятелни университети. Има интерес и към Белгия, където пък таксите са много по-ниски - 960 евро, като има стратегии на британски език.

При скандинавските страни има промени. Дания затвори специалностите на британски в на практика ориентираните университети. Но за сметка на това в Швеция, където също образованието е гратис, само че стандартът на живот е висок, има стратегии на британски.

Има интерес даже към Юнивърсити ъв Никозия. Там може да се учи медицина, бизнес, компютърни науки. Университетите оферират стипендии, които покриват 50% от таксите. Имат американски модел на образование с задгранични преподаватели.

Имахме претенденти даже за Корея с британски.

Виждаме, че има интерес към повече дестинации,

търси се избрана стратегия и по-късно се преценят опциите къде е най-добре да се учи. Не както преди - фокусът да е върху Англия, а на второ място да се мисли какво да се учи там.

Тя остава известна за тези, които желаят Оксфорд, Кеймбридж, Йейл -топуниверситети, както и магистратури.



- Някои вузове у нас вкараха друга форма на образование -присъствена за имунизирани и онлайн за неимунизирани студенти. Какви са политиките на непознатите?

- Засега имунизациите не са наложителни в университетите. Във Англия дават опция студентът да избере дали да учи присъствено или онлайн.

В Нидерландия махнаха условието за 1,5 м отдалеченост, само че пък има предел от до 75 души в зала. Там обаче има условие да се даде документ за сложена ваксина, в случай че искаш да седнеш в кафене или ресторант. Така че, въпреки имунизациите да не са наложителни, с цел да се образоват наши студенти, неналичието е в прочут смисъл ограничаваща. Тогава би трябвало да се тестваш и да предоставяш резултатите. Тази система се практикува и в Нидерландия, и във Англия.

Препоръчва се и се дава опция за тестване два пъти седмично,

в Холандия това става с безвъзмездни бързи проби. Следи се за съблюдаване на ограниченията.

Ако студентът не е имунизиран, това може да сътвори усложнения, само че не е аршин, по който да бъде отхвърлен банкет. Все отново предлагат, изключително поради това, че на доста места делът на имунизираните доближава и надвишава 70-80%.

По тази причина в Холандия към този момент не се тормозят от това. В Дания отвориха, в Швеция също анулираха ограниченията - тъй като процентът на имунизираните е към 80%. Затова там студентите започнаха присъствено, в Белгия - също. В Германия някои са избрали лекции на място, други към момента се придържат към преподаване в електронна среда от разстояние. На първо място е сигурността.

Като се има поради, че в последните две години образованието беше онлайн и хибридно, възобновяване на присъствените занимания евентуално също ще повиши интереса към кандидатстване в чужбина.

- Излиза, че към този момент е по-безопасно да се учи зад граница, в сравнение с у нас?

- Да, Европа към този момент се трансформира в по-спокойна зона поради огромния брой имунизирани и основаването на групов имунитет. В това отношение нашите студенти, които не са имунизирани, ще се възползват от това, че другите са го сторили. За някои родители това е доста значим миг, когато се прави избор дали да се следва у нас или в чужбина.

- Появяват ли се нови атрактивни специалности?

- Запазва се ползата към бизнес, стопанска система, компютърни науки. Търсят се също благоприятни условия да се учи логика на психиката, медийни връзки, графичен, интериорен и гейм дизайн. Имаме искащи и за танцово и кино изкуство.

Постоянно се появяват и нови специалности. В региона на финансите да вземем за пример

Никозия предлага образование за цифровите валути.

Сега имаме претендент, който избра компетентност " Здравен дизайн ", което също е нова и забавна опция. Друга по-интересна е „ Изкуство на звука “, която съчетава музикален инструмент, пеене и продуцентство.

В Пловдив е доста огромен ползата към Германия и Австрия. Всяка година имаме и претенденти за медицина, само че в този момент евентуално приемът в тази компетентност ще е характерен поради измененията в оценяването и дипломата. Още не знаем оценките от кои години ще взимат университетите - дали ще желаят бележките от първи гимназиален стадий или единствено от 11. и 12. клас.

Имахме обичайно и претенденти за Англия, които имат статут на уседналост, за тях към момента важат таксите от 9250 евро.

Николай Христанов е старши съветник във компания " Интеграл " за образование в чужбина. Мениджър на отдел " Висше обучение ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР