Информационните технологии /ИТ/ са най-бързо развиващата се индустрия в света

...
Информационните технологии /ИТ/ са най-бързо развиващата се индустрия в света
Коментари Харесай

Кои са петте водещи тенденции, които оформят IT индустрията днес?

Информационните технологии /ИТ/ са най-бързо разрастващата се промишленост в света и тази наклонност ще продължи със сигурност и в обозримото бъдеще . Но трендовете в ИТ промишлеността не са просто резултат от напредъка на технологиите – те са и артикул на геополитиката , образованието , културата и световната стопанска система . Внедряването на нови технологии продължава с бързи темпове на световно равнище и точно тези нови технологии вършат вероятни новите бизнес модели и новаторските услуги за бизнес организациите, без значение от мащаба или местоположението им. Те освен оформят бизнес пейзажа, само че и основават ново търсене на профилирани ИТ умения .

От Grafton, част от Gi Group Holding, които са един от международни снабдители на услуги за развиването на пазара на труда, показват петте , водещи трендове, които оформят промишлеността през днешния ден. Глобалното им изследване е извършено в 13 страни /Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Турция, Съединени американски щати и Обединеното кралство/ с присъединяване на 5000 представители на компании на възраст сред 18 и 65 години , в това число лица, вземащи решения, мениджъри човешки запаси, ИТ чиновници и други Тенденциите са следните:

1. Изкуствен разсъдък – процъфтяваща промишленост, която внася генерална промяна;

Много компании интегрират AI в съществуващите си платформи , до момента в който други напряко слагат AI в центъра на своите бизнес услуги . Вече е налице засилено търсене на експерти по изкуствен интелект: съгласно отчета на LinkedIn AI At Work Report световните разгласи за работа доста са се нараснали дружно с повишаването на потребителите на LinkedIn, които прибавят умения за работа с изкуствен интелект, което води до 21-кратно нарастване на обявите за работа, споменаващи нови AI технологии и 9-кратно нарастване на потребителите на LinkedIn с AI умения за интервала 2016-2023 година

2. Анализ на Big data– ключът към вземането на решения, учредени на данни

Размерът на световния пазар на разбор на big data беше оценен на 271,83 милиарда $ през 2022 година , и се чака да нарасне от 307,52 милиарда $ през 2023 година до 745,15 милиарда $ до 2030 година, с CAGR (сложен годишен ритъм на растеж) от 13,5% през прогнозния интервал. Анализът на big data става все по-достъпен и значим за компании от всевъзможен мащаб. Тъй като от ден на ден бизнес организации трансферират активността си онлайн и цифровизират своите действия, те получават по-голям достъп в действително време до разбори, основани на данни. Съвременните компании от ден на ден употребяват AI и анализите му, с цел да получат конкурентно преимущество.

3. Облачни калкулации – нова епоха в бизнес моделите и съдействието

Тъй като бизнесът става все по-дигитализиран , количеството данни, които би трябвало да събират и проучват, нараства експоненциално . Иновациите в изчисленията в облака улесняват бизнеса при съхраняването и достъпа до тези данни и то без огромни първични вложения. До 2026 година 75% от организациите ще одобряват модела на цифрова промяна в облака (Gartner, 2023). Експертните прогнози сочат, че пазарът на облачни калкулации ще доближи 1 554,94 милиарда $ до 2030 година

4. Киберсигурност – възходящо условие в другите браншове и браншове

Киберпрестъпността е непрекъсната опасност за бизнеса, която коства на международната стопанска система към 445 милиарда $ всяка година . Индустрията за киберсигурност непрестанно се развива заради изменящите се регулации към данните и неприкосновеността на персоналния живот. Няколко са факторите, влияещи на засилващата се нужда от киберсигурност. Бизнесът от ден на ден цифровизира своите интервенции и приема облачни системи и IoT устройства . Тези технологии съхраняват и трансферират големи количества чувствителни данни, давайки на киберпрестъпниците повече благоприятни условия за офанзива. Кибератаките стават все по-напреднали, включващи ATP, ботове и автоматизирани принадлежности за злоумишлен програмен продукт. Нещо повече, киберпрестъпниците в този момент нормално работят в групи , като най-сложните офанзиви включват десетки или даже стотици хора . Докато киберпрестъпниците преди са се фокусирали повече върху огромните корпорации, в този момент те нападат бизнеси от всевъзможен мащаб. Малките и междинните предприятия са изложени на максимален риск, тъй като единствено 18% подхващат подобаващи ограничения за сигурност.

5. 5G – основата за реформаторски софтуерни екосистеми

От старта си през 2019 година 5G е с най-динамичен напредък от всички поколенията мобилни технологии , надалеч изпреварвайки 3G и 4G . 5G услугата дава опция за нови софтуерни екосистеми, предлагаща до 100 пъти по-бърз трансфер на данни от 4G и безкрайни благоприятни условия за интелигентни градове и домове и комфортни търговски прекарвания.

5G услугата към този момент е постоянно срещана в страни като Англия , Китай , Съединени американски щати , Япония и Южна Корея и се популяризира на нови пазари като Бразилия и Индия. Докато Африка на юг от Сахара сега има по-малко от 1% от 5G покритието, специалистите чакат тази цифра да доближи минимум 16% до 2030 година

Експертите чакат световният пазар на 5G услуги да доближи 2,208 милиарда $ до 2030 г . 5G стопанската система ще сътвори сред 3,8-4,6 милиона работни места единствено в Съединени американски щати до 2030 година Мобилните абонаменти за 5G мрежи ще доближат 4,4 милиарда до края на 2027 година

Кои технологии внедрява бизнесът най-вече?

Бизнеси от всевъзможен мащаб внедряват нови технологии в работните си процеси с бързи темпове. Дигиталните платформи и приложения (86,4%) са най-често срещани, следвани от технологиите за обучение и развиване на работната ръка (80,9%). Повечето компании се интересуват от технологии, които усъвършенстват работните им процеси и поддържат личния състав им. Интересно е обаче, че по-„ футуристичните “ технологии също навлизат доста бързо : 74,9% от компаниите декларират, че ще употребяват изкуствен интелект. 51,5% от предприятията ще употребяват електронни и самостоятелни транспортни средства, а 51,3% от предприятията ще се възползват от роботи и нехуманоидни технологии.

Напредналите технологии основават все по-голям брой работни места в браншове, които нормално не наемат огромен брой хора. Междувременно ИТ и промишлеността на цифровите връзки чакат единствено 8% растеж на свободните работни места.

Какви технологии внедряват другите промишлености?

Медиите са водещи във въвеждането на цифрови платформи и приложения (98%), разбор на огромни данни (95%) и интернет на нещата (91%). Здравеопазването има най-високи резултати във въвеждането на технологии за опазване на здравето и грижи (78%) и биотехнологиите (70%). Въпреки това, има по-ниски резултати от всяка друга промишленост за въвеждане на цифрови платформи и приложения (72%) и криптиране и киберсигурност (58%). Производството внедрява по-голям брой технологии спрямо другите браншове и има най-голям резултат за роботи и нехуманоидни технологии (70%).

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР