Информационната кампания на Международната диабетна федерация през 2017 година е

...
Информационната кампания на Международната диабетна федерация през 2017 година е
Коментари Харесай

Жените са по-уязвими при диабет

Информационната акция на Международната диабетна федерация през 2017 година е под надпис " Жени и диабет ". От 415 млн. диабетици в света, половината са дами (бел. ред. - останалите 50% се поделят сред мъжете и децата), а над 2 млн. от тях губят живота си поради заболяването. Диабетът е деветата причина за гибел при дамите в международен мащаб .
Също по този начин сърдечно-съдовите болести при болните от захарен диабет вид 2 се срещат 10 пъти по-често при дамите, в сравнение с при мъжете . Смъртността при диабет е по-често срещана при дамите, в сравнение с при мъжете.
Освен това 45% от дамите под 30-годишна възраст в международен мащаб имат диабет , а 16% от бременните имат нараснало равнище на кръвната захар. Това заяви проф. Анна-Мария Борисова по време на по време на конференция, проведена от Българското сдружение по ендокринология във връзка Световния ден на диабета. Според нея е належащо основаването на Национална държавна мониторингова стратегия за неинфекциозните болести.
В международен мащаб 50% от болните от диабет не са диагностицирани, а у нас процентът е сред 30 и 50%. Един от рисковите фактори при бременните дами е тяхната все по-напреднала възраст за първа бременност.
Установено, е че сред 10-13% от бременните имат диабет преди установяването на бременността. Специалистите са безапелационни, че бременността при дамите, заболели от диабет, би трябвало да бъде планувана, само че при 2/3 от дамите бременността настава инцидентно.
По думите на проф. Анна-Мария Борисова рисковете при бременните с диабет са утежняване на зрението, на работата на бъбреците, импровизиран аборт, прееклампсия . Съществуват и опасности за плода, като разнообразни малформации, наедрял плод, което е причина за затлъстяване и наднормено тегло в по-зряла възраст.
Обичайно проучване за така наречен гестационен диабет се прави в 24 гестационна седмица от бременността. Гестационен захарен диабет е всяко отклоняване от естествените стойности на кръвната захар, което е открито по време на бременността. Днес всяка стойност нас 5,1 mol/L се смята за евентуален знак за диабет.
Специалистите поучават още при започване на бременността наблюдаващият акушер-гинеколог да насочва дамата при обзор при ендокринолог, изключително в случай че са налице следните рискови фактори:
- Наднормено тегло или затлъстяване
- Възраст на бременната над 25 години
- Първа степен родственици с диабет
- Жени с поликистозни яйчници
- Репродуктивни проблеми при предишна бременност (спонтанен аборт, прибързано раждане или мъртво раждане.)
- Многоплодна бременност
- Жени с гестационен захарен диабет при предходни бременности или раждане на наедрял плод
- Хипертония над 140/90 или включено лекуване
- Анамнеза за сърдечно-съдово болестта
При дами с с нараснал риск от развиване на захарен диабет би трябвало да се организира скрининг още по време на първата пренатална консултация, според нормалните критерии на Световната здравна организация (СЗО). През 24-28 гестационна седмица при всички бременни, при които не е открит захарен диабет, се прави тест със 75 година глюкоза и се изследва плазмена глюкоза на гладно и на 1 и 2-ри час.
Индивидуалният метод при лекуването на диабет при бременност изисква особено направен хранителен режим, медикаментозна терапия, гликемичен надзор, самоконтрол на кръвната захар, надзор на телесното тегло, надзор на рискови фактори и затруднения, психическа поддръжка.
У нас бременните имат право годишно на 1100 тест ленти, с които да реализират надзор на диабета по време на бременност.
По време на скрининг, осъществен от Българското сдружение по ендокринология с присъединяване на 1600 бременни, при които е имало най-малко един рисков фактор за захарен диабет преди бременността, е открито болестта при 29% от дамите. Тревожен факт е, че от бременните с асистирана репродукция при 45% се открива гестационен захарен диабет .
Освен това за дамите е от особена значимост да се реализират и надзор на щитовидната жлеза, защото продукцията на тиреоидни хормони в плода стартира през шестия месец на бременността. Дотогава плодът е напълно подвластен от майчиното заменяне с тиреоидни хормони за естественото си развиване, а това е по този начин значимият интервал, в който се образува мозъкът на детето.
По принцип не се предлага повсеместен скрининг на тиреоидни хормони на всички здрави дами преди бременност, само че в случай че налице има индикации за това ендокринолог може да назначи съответното проучване за тиреоидна функционалност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР