Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6% на средногодишна база, като

...
Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6% на средногодишна база, като
Коментари Харесай

Асен Василев: Инфлацията през втората половина на годината ще е по-ниска


Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6% на средногодишна база, като се чака във втората половина на годината да е по-ниска, съобщи от парламентарната естрада министърът на финансите Асен Василев.

" При нас инфлацията значително е импорт и зависи от решенията на Европейската централна банка, която за момента дава сигнали, че ще стартира по-рестриктивна политика, надлежно политика по преодоляване на инфлацията. Ако това не се оправдае, надлежно ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и в актуализацията на бюджета през юни ", уточни той при разискването на държавния бюджет за 2022 година

Министърът на финансите изясни, че дългът, който взимат тази година, е малко по-нисък от дълга, който беше очакван в бюджета предходната година, а разноските са увеличени доста по отношение на предходната година. Той уточни, че при 4-4,5 милиарда дълг за предходната година и за тази година, имаме нарастване на разноските с към 12 милиарда лв.. Т.е., 8 милиарда нарастване на разноските не се вършат за сметка на дълг, а на спомагателни приходи в хазната, означи Василев.

По думите му, това значи, че, от една страна, приходните организации са си свършили работата и тази година е заложено също повишение на събираемостта, а, въпреки това, българските компании и служащи са съумели да изработят този артикул.

Този бюджет, макар забележителните спомагателни вложения, в действителност се извършва с по-малко дълг от бюджетите, които са били планувани предходната година, съобщи финансовият министър.

" Когато сътрудниците от ГЕРБ питат къде са спомагателните доходи, къде са 8-те милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние вършим вложения от 12 милиарда лв. повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте планували ", обърна се той към опозицията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР