Инфлацията, високите цени в комбинация с перманентната заплаха от вируси

...
Инфлацията, високите цени в комбинация с перманентната заплаха от вируси
Коментари Харесай

Суеверия у нас: Талисмани от Атон пазели от COVID-19

Инфлацията, високите цени в композиция с перманентната опасност от вируси подвигна внезапно суеверията и фатализма в България. Психолози разясняват пред „ Телеграф “, че от ден на ден нашенци са почнали да живеят ритуално като тракийски жреци. Хиляди вярвали, че спазването на избрани трансцедентални правила ще резервира здравето им, работата им, ще усъвършенства или най-малко няма да утежни финансовото им състояние. Радиестезистът и психолог Радослав Димитров разяснява, че най-разпространеното поверие у нас е черната котка в композиция с ретроградните планети. Напоследък обаче много нашенци са развили предразсъдък и уплаха от COVID-19, само че са намерили лек против това с талисмани от Атон.

„ Все по-често следя хора, тръгнали за някъде, щом видят черна котка да пресича пътя им, стопират и под паника търсят камък, и с цел да разсекат неприятната прокоба – го мятат пред себе си. В другия случай индивидът непосредствено сменя маршрута си. Мога да споделя още за клиенти, които при ретроградна планета отсрочват всички проекти, даже скъпи екскурзии в чужбина, нищо че към този момент са ги заплатили. Страхуват се, че самолетът може да падне, а в случай че дестинацията е по-екзотична – да заловен някой рисков вирус и да умрат. Въпреки че самите астролози поучават да не се стига до крайности, може би поради тежкия политически преход у нас към този момент над 30 година доста хора с по-лабилна душeвност са развили остра форма на предразсъдък “, споделя сензационно Димитров.

Негови сътрудници също разясниха, че всеобщо към този момент българи и крачка не вършат, без да подхващат някой обред за отбрана. Спазвайки конфиденциалност, специалисти декларира, че мнозина били пристрастени към източните заклинания, дело на магове и ходжи. Най-често са поръчвали магическото растение демир бозан за амулет. Други суеверни люде залагали на четени муски, съдържащи персийски апокрифни формули, наричани вълшебства. Все повече нашенци обаче започвали да проглеждат и за силата на православните талисмани. „ Чувала съм да се поръчват такива от Атонските манастири. Те служат за отбрани и благословия. Изработени са от дребни листчета със специфични молебствия, които монасите сгъват и мушкат в дребни торбички – 5 на 2 сантиметра, които най-после се зашиват крепко или се запечатват с восък. Има мода тези талисмани да се зашиват в дреха, във вътрешен джоб. Имам клиент, таксиметров водач, който е стигнал до такава прекаленост, че в палтото му има над 200 такива талисмана. Да не приказвам, че вътре цялото му такси е облепено в икони и кръстове “, описа Росица Калева, лайфкоуч, специалист по фамилни съвещания.

В много от публикуваните суеверия обаче са кодирани действителни събития от древността. Така да вземем за пример през днешния ден мнозина не дават никой да пие от чашата им от боязън – да не научат тайните им или да не откраднат нечий шанс. А това поверие иде от времената на Бубонната чума, когато било открито, че който пие от чаша на човек (вероятно заразен), и той скоро умирал. Експертите разясниха, че и през днешния ден има хора, които не са излизали от домовете си поради страха от ковид. Но в последно време почнали да се престрашават. Един човек споделил пред психолога си, че си е поръчал кристал, за който се твърди, че пази от вируси. Това бил мистичният тулит, който съгласно минералотерапевти оказва помощ за съвършената хомеостаза – баланс в работата на всички органи и жлези.

„ Има един човек – арменец, в столичния квартал „ Младост “. Той подготвя специфична запарка, която хората впръскват към телата си за отбрана против Ковид-19. Дали работи или не, само че по този начин много страдащи от коронавирус уплаха са набрали храброст да изоставен домовете си. Интересно, че самият ковид се трансформира хем в поверие, хем в табу, което не трябва да бъде назовавано, че да не се заразим “, разяснява още Радослав Димитров.

По думите му хората се страхували още за живота си и отказвали да отидат на работа, в случай че са сънували неприятен сън.

Друго много публикувано поверие в България е отводът да се чества 40-ия рожден ден. Поради тази причина стотици хиляди българи се сковават от боязън, щом навършат сакралната възраст. А образци за наказване и даже скорошна гибел при нарушение на табуто имало много.

Разпространеният мит, че в случай че честваме 40-ия си рожден ден, ще ни застигне огромно злощастие, болест и даже гибел, идва от Библията. Според нея Христос прекарва 40 дни в пустинята без храна и вода. През това време е изкушаван грубо от дявола. Потопът, в който Ной избавя фамилията си и определени двойки животни, също е траял тъкмо 40 дни. Нумеролози свързват страха от цифрата с четворката, символизираща четирите рамена на разпятието и страданията. Астролози пък акцентират, че 4 е число на планетата Сатурн, която носи тежки тествания в живота на индивида. Но в случай че юбилеят не се чествал шумно, индивидът можел да мине сред капките. А най-сигурно да почукаме на дърво, че да не ни застига зло. Това пък също идва от християнството и материала, от който е било направено разпятието. Други откриватели свързват вярването с още по-стари божества, вярвания в естествени духове, живеещи в дърветата и помагащи на хората. Суеверия или действителност – тук към този момент не се наемаме да кажем.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР