Инфлацията в Турция през януари достигна най-високото си ниво от

...
Инфлацията в Турция през януари достигна най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Януарската инфлация в Турция скочи до почти 20-годишен връх


Инфлацията в Турция през януари доближи най-високото си равнище от април 2002 година насам, сочат публични данни от през днешния ден, откакто валутната рецесия понижи покупателната дарба на хората.

Според турската статистическа организация потребителските цени са нарастнали с 48,7% по отношение на същия интервал на януари предходната година, спрямо годишния ритъм от 36,1% през декември.

Показанията излязоха единствено дни откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган насам. Турските медии оповестиха, че Ердоган е неудовлетворен от данните на организацията, показващи, че инфлацията е достигнала най-високото равнище, откогато неговата партия с ислямски корени пристигна на власт преди две десетилетия, което усложнява пътя му към преизбиране през 2023 година

Бившият началник на организацията Ердал Динчер беше на този пост единствено от 10 месеца. Той бе сменен от Ерхан Четинкая, който беше заместник-председател на турския банков регулатор.

Независими данни, събрани от турските икономисти, сочат, че годишното равнище на инфлация се е повишило до над 110% през януари.

Ердоган твърдо се опълчва на повишението на лихвените проценти, които съгласно него провокират инфлация – тъкмо противоположното на обичайното икономическо мислене. В понеделник той призна, че турците „ще би трябвало да носят бремето“ на инфлацията „известно време“.

„С Божията помощ навлязохме в интервал, в който всеки месец е по-добър от предишния“, сподели той.

Припомняме, че от години Турция страда от трайно висока инфлация, като от 2018 година насам претърпя две валутни рецесии. Втората от тях пристигна предходната година. Тогава Ердоган инициира внезапно понижаване на лихвените проценти, намалявайки покупателната дарба на турците и цената на техните спестявания. Това накара хората да се запасят със злато и задгранична валута, което докара до валутен срив. Лирата загуби 44% от цената си по отношение на $ през 2021г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР