Инфлацията в момента е на най-високото си ниво от пет

...
Инфлацията в момента е на най-високото си ниво от пет
Коментари Харесай

Бедният българин застрашен от нездравословна инфлация

" Инфлацията сега е на най-високото си равнище от пет години насам ", съобщи в студиото на " България заран " икономистът Георги Вулджев. Той изясни, че голям брой фактори и растеж в цените на съществени артикули стоят в основата на обезценяването на парите.

" Най-голяма инфлация има в превоза, което се дължи на повишението на цените на петрола. - изясни специалистът. - Също по този начин и в питателните артикули, поради неприятната годишна продукция и скачането на цените на пшеницата. Инфлация има и при облеклата, поради високите цени на памука ".

" Ако погледнем през септември, инфлацията се подвига с 0,3% за един месец, само че през октомври е към този момент 0,7%. Има прогресивен ред ", изясни финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Годишната инфлация в България се форсира леко до 3,6% през септември при ритъм от 3,5% месец по-рано, излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Икономистът Георги Вулджев разяснява, че сигурно има проблем с контрола, който избрана компания има върху данъчните хранилища и страната би трябвало да намерения по какъв начин да реформира тази система. Според него би трябвало да се намерения за различен данъчен режим.

" Цените на горивата към този момент спадат, като реакция на спада, който се случва и на световните пазари в цените на петрола. Те доближиха един пик от 85 $ за варел при започване на октомври и оттогава са паднали на 66. Същото се случва и с горивата, несъмнено ще падат и още ", изясни Вулджев.

Според Зайкова най-заплашени са бедните хора, тъй като се усилват хляба, млякото и цените на продуктите в дребната кошница, и то с една инфлация, която не е здравословна.

Тя разяснява и Бюджет 2019 година

" Бюджетът би трябвало да дава отговор на 3-годишната прогноза, а той не дава отговор. Не може 4 години поред да формираш остатък и най-после да напишеш, че имаш недостиг. Този бюджет е освен избирателен, а нездравословен за България ", съобщи Зайкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР