Инфлацията в еврозоната ще нарасне по-силно от досега очакваното през

...
Инфлацията в еврозоната ще нарасне по-силно от досега очакваното през
Коментари Харесай

Поръчано от ЕЦБ проучване прогнозира по-висока инфлация през 2022 г.



Инфлацията в еврозоната ще нарасне по-силно от до момента предстоящото през актуалната година, само че през 2023 година ще се върне под целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

Това демонстрира резултатите от оповестено в петък на уеб страницата на Европейската централна банка последно тримесечно изследване измежду водещи външни специалисти (SPF - Survey of Professional Forecasters).

Проучването е реалност единствено ден, откакто на съвещание в четвъртък ЕЦБ резервира досегашната си парична и лихвена политика непроменена.

На конференция след края на вчерашното съвещание обаче, шефът на ЕЦБ Кристин Лагард най-сетне призна възходящите инфлационни опасности и даже отвори вратата за повишение на лихвения % още тази година.

Според новото SPF изследване, поръчано от ЕЦБ, инфлацията в еврозоната ще нарасне с 3% през 2022 година (при предходна прогноза за покачване с едвам 1,9%), след което инфлацията ще се забави до 1,8% през 2023 година и ще се закрепи на равнище от 1,9% през 2024 година, преди да се задържи в средносрочен проект до 2026 година към 2 на 100.

Трябва да се има поради, че инфлацията в еврозоната набъбна с рекордните 5,1% през януари тази година, което е повече от два пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100.

В отговор на непрекъснатите превишения през последните тримесечия, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи в четвъртък, че рисковете за инфлацията в този момент са " в посока нагоре ", което допуска, че към момента са вероятни по-високи равнища на инфлацията през идващите месеци, преди вероятно нейно закъснение към края на 2022 година

В поръчаното от ЕЦБ последно изследване няма основна смяна на прогнозите за икономическия напредък на еврозоната, като се чака Брутният вътрешен продукт да се увеличи с 4,2% през 2022 година (под плануван напредък с 4,5% при предходното изследване през последното тримесечие на 2021 г.), преди растежът да се забави до 2,7% през 2023 година и до 1,7% през 2024 година, като дълготрайната прогноза до 2026.г е за осреднена годишна икономическа агресия с 1,5 на 100.

Относно безработицата се чака тя да бъде през 2022 година на равнище от 7,2%, след което да се намали следващата година до 6,9%, а през 2024 година до 6,8 на 100.
Макроикономически прогнози на интервюирани от ЕЦБ професионални анализатори
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР