Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1%

...
Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1%
Коментари Харесай

Рекордно нарастване на инфлацията в еврозоната през януари с 5,1% и в ЕС с 5,6%



Инфлацията в еврозоната се форсира през януари до рекордните 5,1% по отношение на същия месец година по-рано, като тя остава над два пъти по-висока от целевото равнище на Европейската централна банка за инфлация към 2 на 100, демонстрират неревизираните дефинитивни данни на Евростат.

На месечна база показателят на индустриални цени (CPI) в еврозоната набъбна през януари с 0,3% по отношение на декември 2021 година, когато се увеличи с 0,4%.

Потребителската инфлация на годишна база се форсира при започване на 2022 година до 5,1% от 5,0% през декември 2021 година, като това е ново рекордно покачване на показателя CPI в границите на еврозоната.

В същото време инфлацията в целия Европейски съюз се увеличи през януари с 5,6% след напредък с 5,3% през декември, като единствено в границите на месец потребителските цени се покачиха с 0,5 на 100.

Графики на потребителските цени в Европейски Съюз и еврозоната (г./г.)



Отново максимален принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната способстваха все по-силно възходящите енергийни цени, като през януари те се покачиха с 6,2% по отношение на декември, а на годишна база скочиха с 28,8% след покачване с 25,9% през декември.

В същото време цените на неенергийните индустриални артикули се намалиха с 2,2% по отношение на декември и набъбнаха по отношение на година по-рано с 2,1% след покачване с 2,9% в края на 2021 година, до момента в който цените на храните, алкохола и тютюна се покачиха с 1,1% на месечна база и с 3,6% по отношение на година по-рано (след покачване с 3,2% през декември), а цените на услугите се намалиха с 0,1% на месечна база и набъбнаха по отношение на година по-рано с 2,3% след напредък с 2,4% в края на 2021 година

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната обаче се намали през януари с 0,9% по отношение на декември и се забави на годишна база до 2,3% от 2,6% през декември.

Най-висока инфлация на годишна база през януари беше отчетна в Литва (повишение с цели 12,3%), следвана от Естония (с 11,0%) и Чехия (с 8,8%), до момента в който най-ниската инфлация беше регистрирана във Франция (от 3,3%, следвана от Португалия (3,4%) и Швеция (3,95).

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през януари набъбна с 1,2% по отношение на предходния месец и се форсира на годишна база до 7,7% от 6,6% през декември, потвърждавайки данните на Национален статистически институт от по-рано този месец.

По този метод инфлацията в нашата страна е над междинната за Европейски Съюз, като други шест страни членки на съюза регистрираха по-силен растеж на цените през декември 2021 година от този в България.

Инфлация в Европейски Съюз (г./г.) през декември за обособените страни членки

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР