Инфлацията в еврозоната се повиши през август с 3,0% на

...
Инфлацията в еврозоната се повиши през август с 3,0% на
Коментари Харесай

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през август до 10-годишен връх от 3 на сто



Инфлацията в еврозоната се увеличи през август с 3,0% на годишна база, достигайки 10-годишен връх, като се чака тя да продължава да нараства и през идващите месеци, демонстрират данни на Европейската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се покачва през август с 0,4% по отношение на юли, като по отношение на година по-рано инфлацията се форсира до 3,0% от 2,2% през юли, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за по-слабо покачване с 2,7 на 100.

Това е най-високата годишна инфлация измежду 19-членки, споделящи еврото, от последните месеци на 2011 година и надалеч над целевото равнище на Европейската централна банка от към 2 на 100.

Графика на показателя CPI по отношение на година по-рано



Увеличението на инфлацията през август се дължи още веднъж на високите разноски за сила (повишение с 15,4% по отношение на година по-рано), само че и цените на храните също се покачиха (с 2,0%). Необичаен растеж с 2,7% регистрират и цените на неенергийните промишлени артикули, разгласи Евростат.

Данните евентуално ще разтревожат ЕЦБ, която неведнъж увеличи прогнозите си за инфлацията през тази година, само че действителните данни надвишават прогнозите й, като се чака растежът на цените да доближи връх едвам към края на 20201 година

Въпреки че членовете на ЕЦБ признават, че са подценили ценовия напън в кратковременен проект, те не престават да показват слабите индикатори за главната инфлацията като подкрепящо доказателство за провеждана разхлабена стимулираща парична и лихвена политика.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, обаче също се увеличи през август, нараствайки с 2,0% на годишна база след покачване с 1,6% през юли.

Следващото съвещание на ЕЦБ ще се организира на 9 септември и на него би трябвало да вземе решение по отношение на темповете на закупуване на облигации през идващото тримесечие (програмата за " количествени облекчения " ).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР