Инфлацията в еврозоната се понижи за втори пореден месец през

...
Инфлацията в еврозоната се понижи за втори пореден месец през
Коментари Харесай

Цените в еврозоната падат за първи път от юни 2021 г.

Инфлацията в еврозоната се намали за втори следващ месец през декември с помощта на охлаждането при цените на силата. Въпреки глътката пресен въздух, анализаторите не чакат това да провокира смяна в тона на Европейската централна банка, написа CNBC.

Общата инфлация, която включва разноските за храна и сила, доближи 9.2% на годишна база през декември, демонстрират данните на Евростат. За съпоставяне, през ноември тя бе 10.1%. Декемврийското намаляване е първото леко стесняване на цените от юни 2021 година

Икономиката на еврозоната бе подложена на голям напън след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година В резултат на това разноските за сила и храни скочиха през предходната година. В опит да се пребори с възходящите цени Европейската централна банка усили лихвените проценти четири пъти през 2022 година и сподели, че е евентуално да продължи да го прави и тази година. Основната рента на банката сега е 2%.
 Фед ще е безмилостен с лихвите и през 2023 година
Въпреки признаците за по-нататъшно понижаване на инфлацията съгласно анализаторите е прекомерно рано да се чества, като те не чакат поврат в държанието на централната банка.

Лихвените проценти ще стигнат до 3% и евентуално ще би трябвало да се задържат през цялата година, даже когато рецесията става все по-очевидна “, разяснява Хетал Мехта от Legal & General Investment Management пред CNBC.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард показва твърда позиция през декември, когато съобщи с изострен и гневен звук:

Ние не се въртим, не се колебаем, ние демонстрираме увереност “.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало разяснява тази седмица, че лихвените проценти може да доближат своя връх през лятото.

През декември ЕЦБ сподели също, че ще стартира да понижава салдото си от март с ритъм от 15 милиарда евро на месец до края на второто тримесечие. Тази стъпка също се чака да помогне за оправянето с инфлационния напън в района.

В края на предходната година Европейската централна банка предвижда междинен % на инфлация от 8.4% за 2022 година, 6.3% за 2023 година и 3.4% за 2024 година Тя даде поръчка, че ще работи за обща инфлация от 2%.

По-рано тази седмица данните от Германия също демонстрираха спад на инфлацията до 8.6% през декември, откакто доближи 10% месец по-рано. Според Карстен Бжески, световен началник на макросектора в ING Германия, тези цифри

към момента не са облекчение, а единствено увещание, че инфлацията в еврозоната към момента е феномен (в отговор) на цените на силата “.

Разходите за сила в Европа понижиха през последните месеци. Природният газ да вземем за пример се търгуваше за към 72.42 евро за мегаватчас в петък – фрапантно по-ниско от пиковите 349.90 евро за мегаватчас през август.

Енергията остана най-мощният мотор на инфлацията и през декември, само че въпреки всичко се отдръпна от предходните равнища. Разходите за сила са спаднали от 34.9% през ноември до почти 25.7% през декември, съгласно последните данни.

ЕЦБ не може и няма да основава политическите си решения на мощно променливите цени на силата. Вместо това,  съгласно нас, централната банка ще увеличи лихвените проценти на идващите две срещи с общо 100 базисни пункта “, уточни Бжески в записка.

Клаус Вистесен, основен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, също вижда „ малко облекчение “ в данните за инфлацията, „ което ще държи ЕЦБ нащрек при започване на годината “. Той чака две покачвания на лихвените проценти с по 50 базисни пункта през първото тримесечие.

По отношение на националното систематизиране, балтийските народи още веднъж записват най-високи скокове в инфлацията с равнище от към 20%.
 Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисока инфлация инфлация еврозона намаляване на цените цени ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 Цените в еврозоната падат за първи път от юни 2021 година Пазари 40 С какво ще запомним финансовата 2022 година? Компании 52 Shell ще заплати $2 милиарда изключителни налози в Европейски Съюз и Англия Транспорт 308 Държавата не получава данни за събраните тол такси Компании 12761 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 6034 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Компании 4040 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Пазари 3770 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини15:13 Пазари 28 С какво ще запомним финансовата 2022 година?Още от Бюджет и финансиВиж всичкиФед ще е безмилостен с лихвите и през 2023 година Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР