Инфлацията, която притисна европейските купувачи, падна повече от очакваното през

...
Инфлацията, която притисна европейските купувачи, падна повече от очакваното през
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа отново се понижи. Какво означава това за лихвените проценти?

Инфлацията , която притисна европейските купувачи, падна повече от предстоящото през март до 2,4%, защото скоковете на разноските в магазините за хранителни артикули понижиха и общото повишаване на цените се насочи към спад в двете най-големи стопански системи, Германия и Франция, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Годишната цифра за 20-те страни, които употребяват евровалутата , е под плануваните от финансовите пазари 2,5% и приближава Европейската централна банка до задачата си за инфлация от 2% . Анализаторите обаче изясняват, че спадът от 2,6% през февруари, въпреки и добре пристигнал, евентуално няма да е задоволителен, с цел да увеличи първото понижение на лихвения % на ЕЦБ.

Съветът за установяване на лихвените проценти на банката се събира идната седмица, само че първото понижение на разноските по заеми не се чака до юни макар стопанската система, която не съумява да пораства, споделиха няколко анализатори. Инфлацията при храните спадна до 2,7% от 3,9%, а цените на силата паднаха с 1,8%, съгласно данни, оповестени в сряда от Евростат, статистическата организация на Европейския съюз. Междувременно главната инфлация , която изключва нестабилните разноски за храна и сила, се намали до 2,9% от 3,1% през февруари. Годишната инфлация спадна до 2,3% в Германия от 2,7% предходния месец и до 2,4% във Франция от 3,2%. Данните от Германия – най-голямата стопанска система в Европа – „ носят известно облекчение за ЕЦБ “ . На това мнение Карстен Бжески , световен началник на макросектора в ING bank.

Но цените на услугите, които включват всичко – от билети за кино до здравно обслужване, към момента са високи и чиновниците на ЕЦБ ще желаят да видят последните цифри за нарастванията на заплатите, споделят анализатори. Рори Фенеси, старши икономист в Oxford Economics, разяснява:

„ Смятаме, че ЕЦБ ще стартира с понижаване на лихвите през юни. Докато главната инфлация се успокои, упоритостта на инфлацията в услугите и желанието ЕЦБ за повече данни за заплатите прави намаляването на лихвите през април малко евентуално. “

Федералният запас на Съединени американски щати също се чака да понижи лихвите по-късно тази година. Представители на Федералния запас възнамеряват три понижения на лихвените проценти, макар че спадът на инфлацията там се забави. В Европа инфлацията скочи до рекордно високо равнище от 10,6% през октомври 2022 година, откакто Русия спря по-голямата част от своя природен газ за континента поради войната в Украйна, което докара до внезапно повишаване на цените на силата и провокира рецесия на разноските за живот. Наред със загубата на постоянно доставяне с газ , належащо за отопление на домове, произвеждане на електричество и зареждане на заводи , възобновяване от пандемията също обтегна веригите за доставки, спомагайки за повишение на инфлацията. Този ценови напън е намалял, само че в този момент служащите упорстват за по-високи заплати, с цел да компенсират изгубената покупателна дарба. Това забави спада на инфлацията и остави ЕЦБ внимателна по отношение на намаляването на лихвените проценти прекомерно рано. ЕЦБ бързо увеличи главния си % от минус 0,5% до рекордно високите 4% сред юли 2022 година и септември 2023 година Повишаването на лихвените проценти се бори с инфлацията, като прави заемите за закупуване на неща по-скъпи, понижава разноските и облекчава натиска върху цените. Но повишението на лихвите също може да попречи на икономическия напредък и фокусът в този момент е ориентиран към това по кое време ЕЦБ ще разгласи победа над инфлацията и ще стартира да понижава лихвите, с цел да поддържа закъсалата стопанска система. Забавянето пристигна, когато инфлацията изтощи покупателната дарба на джобовете на потребителите и започнаха покачвания на лихвите.

Икономиката на еврозоната не означи напредък през последните три месеца на 2023 година, а данните за първите три месеца на тази година би трябвало да бъдат оповестени на 30 април.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР