Инфлацията и кризата карат българите да купуват по-малко храна, напитки

...
Инфлацията и кризата карат българите да купуват по-малко храна, напитки
Коментари Харесай

Купуваме по-малко храна, напитки и цигари

Инфлацията и рецесията карат българите да купуват по-малко храна, питиета и цигари. Това демонстрират данните на Националния статистичеки институт (НСИ) за оборотите в търговията на дребно през октомври. С близо % по-малко по отношение на предходния месец са изхарчените средства за хранителни артикули и тютюн през октомври. На годишна база обаче спадът е с 5,4%.
През последните месеци се следи продължаващо повишаване на цените на съществени хранителни артикули - сега, в случай че купим по един кг сирене, кашкавал, кайма, кренвирши да вземем за пример, ще похарчим 106 лева, а предишния декември тази кошница е коствала 82 лева
През 2022 година цените на другите храни в България обаче варираха в доста необятни граници. През април и май рекордьори по повишаване бяха олиото и захарта. Олиото да вземем за пример регистрира повишаване с близо 70-80% на годишна база. Цигарите също се чака да нарастнат от март поради нараствания данък с към 20-30 ст. на кутия. Данните демонстрират още и че се задълбочава понижението на оборотите на аптеките - с 9,1% по отношение на октомври 2021 година За съпоставяне, през септември понижението беше от 5,6% на годишна база.
Междувременно даните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) демонстрират, че за последните три месеца храните са поскъпнали на едро с още 10%. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на питателните артикули на едро, се е покачил през предходната седмица с 0,49 на 100. За един месец нивото на индикатора се е вдигнало с 2,7%, а за три месеца - с 10%.
 През предходната седмица най-вече се е повишила цената на оранжерийните краставици - с 13 на 100 до приблизително 3,48 лв. за кг на едро. Оранжерийните домати също са поскъпнали, само че със единствено 0,3 на 100 и са се търгували по 3,24 лв. за кг. Зелените чушки са поскъпнали с 2,4 на 100 и са се продавали по 2,15 лв. за кг, а алените - по 2,69 лева./кг.
Най-много са поевтинели ябълките - с 12,5 на 100 до 1,19 лв. за кг. Портокалите са понижили цената си с 5 на 100 до 1,90 лв. за кг. Кравето сирене е поскъпнало с 1,3 на 100 и се е търгувало приблизително по 11,72 лв. за кг, а кашкавалът вид " Витоша " - с 0,9 на 100 и се е продавал по 18,10 лв. за кг.
Същевременно стана известно, че високите цени на храните в Гърция са почнали да принуждават гърците да пазарят за празниците от България. Заради високите цени на тока там са поскъпнали фрапантно плодове и зеленчуци, предава БНР. Хранителните магазини в Гърция са записали спад на оборота, а потребителите купували единствено най-необходимото и то в дребни количества.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР