Инфлацията е един от сериозните проблеми на българската икономика, проблем,

...
Инфлацията е един от сериозните проблеми на българската икономика, проблем,
Коментари Харесай

Димитър Чобанов: Прогнозата за инфлацията в Бюджет 2022 е подценена

" Инфлацията е един от сериозните проблеми на българската стопанска система, проблем, който визира целия свят. Прогнозата в бюджета е много подценена . Причината евентуално е, че сходни прогнози нормално насочват упованията, от време на време съзнателно се вършат неточности, с цел да се успокои обстановката, само че ролята на самостоятелния разбор е да покаже какво в действителност счита, че ще се случи. Това вършим и ние с нашата прогноза - темпът на инфлацията ще бъде 11,6% при 5,8% в бюджетната прогноза . Основанието ни за това е, че процесът продължава да се разпростира. Предстои повишение на цени на комунални услуги ". 

Това разясни пред БНР Димитър Чобанов, откривател и част от авторския състав на отчета на Института за стопанска система и политика към УНСС. Според отчета ще има два пъти по-нисък растеж на икономическия напредък и два пъти по-висока инфлация спрямо тези, които са заложени в бюджета за тази година. 

По думите му в Бюджет 2022 има засилен обществен детайл - " във връзка с някои групи ще има ограничения, които биха смекчили мощно въздействието на инфлацията, само че за други хора всяко повишаване на цените ще се отрази на покупателната им дарба ". 

" Мерките, които са ориентирани към облекчение на инфлацията, спомагат процесът да продължи. Когато се предприеме индексиране на заплатите, което да компенсира към този момент нарасналите цени, то поражда спомагателна инфлация поради по-голямото ползване, което генерира . Така се получава серпантина, при която всяка последваща стъпка укрепва този развой. Затова е мъчно, когато стартира подобен развой, той да бъде преустановен. Това зависи от външни фактори, от политиката на Европейската централна банка - дали ще увеличи лихвените процеси в еврозоната. И това по какъв начин ще се отрази на стопанската система. Има риск при по-рязко повишаване на лихвените проценти - от обстановка на висок напредък на цените и на позитивен стопански напредък да се озовем в обстановка на рецесия ". 

В предаването " Нещо повече " Чобанов акцентира, че от повече от 10 години банките щемпел съществено пари и резултатът от това към този момент е забележим - стопанската система се съживява, само че другият дългогодишен развой е преходът към по-зелена стопанска система :  

" Вижда се, че в доста от характерностите този преход е сгрешен. Това идва извън и се отразява и на българските пазари. Това, което малко ни избавя, е, че към момента използваме източници на електрическа енергия като въглищата... Добивът на газ и нефт в Европейски Съюз е толкоз мощно стеснен към този момент, че не може да се разчита на лични източници и би трябвало да се внася. Заради това виждаме рекордни цени на електрическата енергия, на природния газ . Това въздейства върху процеса на възобновяване, тъй като огромните разноски потискат икономическия напредък ". 

И акцентира, че валутният ръб е факторът, който пази българската стопанска система , по тази причина не е належащо да се отстранява нещо, което работи добре. 

Интервюто с Димитър Чобанов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР