Инфекцията от COVID-19 е обичайна за домашните котки и кучета,

...
Инфекцията от COVID-19 е обичайна за домашните котки и кучета,
Коментари Харесай

Домашните любимци масово се заразяват с COVID-19 от стопаните си

Инфекцията от COVID-19 е нормална за домашните котки и кучета, чиито стопани боледуват от нея, сочат резултати от проучване, представено от Би Би Си.

Специалисти изследвали проби от 310 домашни любимци от семейства, където инфекцията била записана при хората.

Шест котки и седем кучета дали позитивен резултат при Пи Си Ар тест, а 54 животни имали позитивен резултат на тест за антитела против новия ковид.

" Ако имате Ковид, би трябвало да избягвате контакт с кучето или котката си, тъкмо както ограничавате общуването си и с други хора ", сподели доктор Елс Брунс от университета на Утрехт.

" Основна паника буди не толкоз здравето на животните, колкото евентуалният риск, че домашните любимци може да се трансфорат в контейнер за вируса и да го препредават измежду хората ", сподели тя.

Авторите на проучването показват, че до момента не е документирано предаване на болестта от домакински любим на човек, само че това би било мъчно за определяне, до момента в който вирусът се популяризира елементарно сред хората. Повечето инфектирани домашни животни прекарват инфекцията без признаци или демонстрират напълно леки признаци на болестта.

Друго проучване, извършено под управлението на университета в Гуелф, Онтарио, Канада, откри, че котките, които спят в леглото на стопаните си, са изложени на огромен риск от заразяване с новия ковид.

48 котки и 54 кучета от 77 семейства били изследвани за антитела, а стопаните им дали информация за контактите си с домашните любимци. Около 67 на 100 от котките и 43 на 100 от кучетата дали позитивни резултати от тестванията спрямо 9 на 100 от кучетата и котките от подслон за животни и 3 на 100 от бездомните котки в региона.

Една четвърт от домашните любимци са показали признаци на инфекцията - от загуба на вкус до затруднено дишане.

Проф.Джеймс Ууд, който управлява катедрата по ветеринарна медицина в университета в Кембридж сподели, че резултатите от двете изследвания допълват предходни доказателства, съгласно които забележителна част от домашните любимци може да се заразят с новия ковид от стопаните си.

" Проучването от Нидерландия демонстрира, че към 20 на 100 от изложените на вируса любимци може да бъдат инфектирани и че те прекарват инфекцията тъкмо както се случва с множеството хора ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР