Инфекциозната мононуклеоза известна като болестта на целувката“ е остро инфекциозно

...
Инфекциозната мононуклеоза известна като болестта на целувката“ е остро инфекциозно
Коментари Харесай

Инфекциозната мононуклеоза: Как да се защитим от болестта на целувката?

Инфекциозната мононуклеоза известна като „ заболяването на целувката “ е остро инфекциозно заболяване, породено от вируса на Епщайн-Бар /EBV/. Тази болест постоянно се асоциира с младежи и млади възрастни и се предава основно посредством контакт с инфектирана слюнка. Въпреки че може да протече безсимптомно, изключително при деца, нейните прояви могат доста да обиден всекидневието на засегнатите.

EBV навлиза в организма посредством лигавицата на орофаринкса, където се реплицира и заразява В-лимфоцитите. Заразените кафези популяризират вируса в черния дроб, слезката и лимфните възли, като за битката с инфекцията се засилва клетъчният имунитет, обезпечен от Т-лимфоцитите.

Симптомите на инфекциозната мононуклеоза включват тресчица и висока температура , изнемощялост, болки в гърлото, уголемени лимфни възли и хепатоспленомегалия /увеличен черен дроб и слезка/. В някои случаи може да се следи обрив, изключително при банкет на Ампицилин.

Диагностицирането на мононуклеоза включва клиничен обзор и лабораторни проучвания, които могат да открият нараснал брой левкоцити и съществуването на атипични лимфоцити. Лечението е симптоматично и ориентирано към облекчение на деянията, като значима роля играе поддържането на добра хидратация и отмора .

Заболяването може да протече в лека, междинна или тежка форма , като рядко може да докара до затруднения като руптура на слезката, хематологични нарушавания и вторични бактериални инфекции. В някои случаи може да се следи увреждане на нервната система, сърдечни или бъбречни проблеми .

Предвид метода на предаване на инфекцията , избягването на директен контакт с инфектирани лица и шерването на персонални предмети може да помогне за понижаване на риска от заразяване. Въпреки че не съществува ваксина против EBV, поддържането на здравословен имунитет може да облекчи деянията и да спомогне за бързото възобновяване при заразяване .

Инфекциозната мононуклеоза акцентира значимостта на осведомеността и предварителната защита в битката с инфекциозните болести. Въпреки че нормално минава без съществени последици, знанието за нейните прояви и евентуални затруднения може да помогне за по-добрата грижа за здравето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР