Индустриални работници в Германия започнаха втора 24-часова стачка в четвъртък,

...
Индустриални работници в Германия започнаха втора 24-часова стачка в четвъртък,
Коментари Харесай

Нова голяма стачка засегна автомобилните производители в Германия

Индустриални служащи в Германия започнаха втора 24-часова стачка в четвъртък, искайки по-добро възнаграждение за труда си и понижаване на работното време.

Сред най-засегнатите компании са огромните автомобилни производители като Volkswagen и Ford, предава „ Ройтерс ", представена от „ Фокус ".

Профсъюзът IG Metall прикани за целодневна стачка и в петък, като последно предизвестие преди да предприеме по-мащабни дейности, които могат да нанесат непоправими вреди на компании, нуждаещи се от ежедневна доставка на автомобилни елементи и други съставни елементи.

Окуражени от най-големия стопански напредък на Германия за последните 6 години и рекордно ниската безработица, IG Metall желаеха 8-процентно нарастване на заплатите през идващите 27 месеца за 3,9 милиона служащи в областта на металургията в Германия.

Профсъюзът изиска и понижаване на работната седмица от 35 до 28 часа за служащи, които би трябвало да се грижат за дребни деца, възрастни или заболели родственици и да могат да се върнат към цялостно работно време след две години.

Работодателите предложиха нарастване с 6,8%, само че отхвърлиха настояванията за понижаване на работното време, в случай че не получат правото да усилят работните часове, когато това се постанова.

От профсъюза оповестиха, че към 68 хиляди служащи от 80 компании, в това число производителят на камиони MAN и дилърът на авточасти ZF Friedrichshafen са спрели работа в сряда, а до петък се чака към стачката да се включат до към 260 компании, в това число още автомобилни концерни като Daimler и Porsche.
Икономическият институт DIW пресметна, че стачките може да костват на фирмите по 62 милиона евро дневно, в случай че се одобри, че към 50 хиляди служащи спрат да работят.

Профсъюзът и работодателите са оставили вратата за продължение на договарянията между тях отворена, откакто плануваните протестни дейности завършат в петък, само че всяка от тях изиска от другата да покаже по-голямо предпочитание за взаимни отстъпки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР