Индустриален парк Сливен“ е най-важният и най-голям, изготвян досега, инфраструктурен

...
Индустриален парк Сливен“ е най-важният и най-голям, изготвян досега, инфраструктурен
Коментари Харесай

„Индустриален парк Сливен“ е най-значимият инфраструктурен проект на Общината

„ Индустриален парк Сливен “ е най-важният и максимален, изготвян до момента, инфраструктурен план на Община Сливен. Той е заложен за осъществяване, както в Плана за интегрирано развиване на община Сливен, по този начин и в Концепцията за интегрирани териториални вложения за интервала 2021-2027 година, заяви шефът Соломон Москона.

Паркът има неповторима транспортна съгласуваност. Тявключва връзка с основния път II-53 от републиканската мрежа Сливен - Ямбол, директен достъп до автомагистрала „ Тракия “ (разстоянието е единствено 17 км), опция за създаване на жп терминал в парка, координиран с Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, и непокътнато летище. То е с писта, дълга 2,5 км и дава опция за приземяване на огромни транспортни самолети.

Запазването на терена с летището и опцията за директен достъп до жп и сухопътен превоз подрежда парка измежду единиците обособени територии за индустриални зони, които имат сходни благоприятни условия на едно място в страната.

Ще бъде построена вътрешна инфраструктура

Площта на сливенския парк е разграничена на зони. Това разрешава да се кандидатства настрана по разнообразни стратегии, посредством коитио да се обезпечи финансиране за построяването на довеждаща и вътрешна инфраструктура. Паркът е разграничен на 17 квартала, ситуирани в 4 зони: зона „ Север “ с повърхност от 452 дка; зона „ Югоизток “ с повърхност 533 дка; зона „ Югозапад “ с повърхност от 38 дка; зона „ Летище и мотописта “ с обща повърхност от 1 660 дка.

За построяването на инфраструктурата на терена от 452 дка /северно от летището/ ще бъде подаден план за финансиране по Програмата за обществена поддръжка за развиването на индустриални региони, паркове и сходни територии и за привличане на вложения („ AttractInvestBG “) от Плана за възобновяване и резистентност. А южният терен от 533 дка е заложен в Концепцията за интегрирани териториални вложения на общината, която ще се финансира по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година Зона „ Югозапад “ с повърхност от 38 дка е подобаваща за софтуерен парк.

Паркът е от вид „ А “

За ръководство на парка бе учредено комерсиално сдружение „ Индустриален парк Сливен “ ЕООД, направена е идея с цялата нужна документи за осъществяване на условията на Закона за индустриалните паркове (ЗИП) и процедурата по регистриране в Регистъра на индустриалните паркове в България. „ Индустриален парк Сливен “ е вписан в Регистъра на парковете под номер 30. Той е от вид „ А “ – общ, в който няма специализация на индустриални действия. С това Сливен става част от капиталовата политика на

национално равнище с благоприятни условия за привличане на вложители и разпознаваема дестинация за развиване на бизнес, както на локални, по този начин и на мултинационални компании и техни контрагенти.

Обследван и направен е също и икономическият профил на необятния район Сливен - Ямбол, като са подхванати дейности по стратегическо и устройствено обмисляне, както и са основани партньорства на община Сливен с общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Провежда се акция за разпространение на парка, скоро ще бъде наличен и формален уебсайт

Екипът на „ Индустриален парк Сливен “ ЕООД и отделът за привличане на вложения в Община Сливен започнаха акция за разпространение на парка, чиято съществена цел е осъществяване на срещи и участия в стопански конгреси, подписване на съглашения за партньорства и контракти за даване или закупуване на терени от вложители на територията на парка. В най-скоро време ще бъде наличен формален уебсайт на сдружението, от който всеки вложител и жител може да получи настояща информация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР