Индонезийската избирателна комисия одобри и тримата кандидати за президент за

...
Индонезийската избирателна комисия одобри и тримата кандидати за президент за
Коментари Харесай

Индонезийската избирателна комисия одобри и тримата кандидати за президент

Индонезийската изборна комисия утвърди и тримата претенденти за президент за изборите през идващия февруари, в това число някогашен военачалник от специфичните сили, чийто вицепрезидент се кандидатира mate е наследник на отиващия си президент Джоко Видодо

От EDNA TARIGAN Associated Press и FADLAN SYAM Associated Press 13 ноември 2023 година, 7:23 ч.

ДЖАКАРТА, Индонезия - Индонезия Избирателната комисия разгласи в понеделник, че е одобрила и тримата претенденти за президент за изборите през идващия февруари, в това число някогашен военачалник от специфичните сили, чийто вицепрезидент е синът на отиващия си президент Джоко Видодо.

Комисията сподели, че всички претенденти са издържали законовите условия. Миналия месец Конституционният съд в спорно решение 5-4 позволи на сина на Видодо, 36-годишния Джибран Ракабуминг Рака, да се кандидатира, макар че не дава отговор на условието за минимална възраст от 40 години за претенденти за президент и вицепрезидент.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Съдът, ръководен от зетя на Видодо, сподели, че е дал изключение за Рака, защото сега той е кмет на Суракарта. Продемократични деятели разкритикуваха решението като непотизъм, който подкопава демократичния развой. Върховният арбитър по-късно беше уволнен, откакто съветът по нравственос на съда го призна за отговорен в съществено нарушаване.

Рака е вицепрезидент на претендента за президент Прабово Субианто, който сега е министър на защитата. Прабово е единственият претендент, обвързван с диктатурата на Сухарто от 1967-98 година, когато той беше генерал-лейтенант. По-късно той беше освободен за хипотетични нарушавания на човешките права, които по този начин и не бяха потвърдени в съда. Прабово се кандидатира несполучливо против Уидодо на последните два избора.

Ганджар Праново, претендентът на ръководещата партия, изкара два мандата като губернатор на Централна Ява. Докато беше губернатор, той отхвърли да разреши на Израел да взе участие в Световното състезание по футбол до 20 години, което ще се организира в неговата провинция. Впоследствие Индонезия отпадна като хазаин на игрите. Неговият вицепрезидент е Мохамед Махфуд, актуалният министър на сигурността.

Третият претендент за президент е Аниес Басведан, някогашен началник на ислямски университет, който е служил като губернатор на Джакарта до предходната година, откакто завоюва спорни избори против настоящ китайски християнин, подкрепян от Видодо. Неговият съотборник Мухаймин Искандар е ръководител на основаната в исляма Партия на националното събуждане.

Близо 205 милиона души имат право да гласоподават на 14 февруари, като победител, който ще наследи Уидодо, откакто изкара максимума от два мандата отпред на най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия.

„ Надяваме се, че изборите през 2024 година ще бъдат конкурентни и, несъмнено, почтени и заслужено “, сподели Ади Праитно, политически анализатор от Държавния ислямски университет в Джакарта. „ Процесът на изборите през 2024 година ще остави след себе си черни петна, изключително във връзка с... много изключителното етично нарушаване. “

Скорошно изследване на 1220 евентуални гласоподаватели от Indikator Politik Indonesia, самостоятелен проучвателен институт, разгласява в неделя, че 39,7% от респондентите избират Subianto, до момента в който 30% са избрали Pranowo, а 24,4% споделят, че биха дали своят вот за Baswedan.

Той сподели, че изследването, извършено от 27 октомври до 1 ноември, има граница на неточност от 2,9%. Резултатите демонстрират забележителна смяна в поддръжката за претендентите от предходното изследване от средата на октомври, когато Субианто към момента не е разгласи, че Рака е негов съотборник, а Праново е отпред.

„ Общественото разбиране на въпроса за политическите династии наподобява не се е трансформирало доста след затварянето на регистрацията на претенденти за президент и вицепрезидент в Избирателната комисия, в действителност има наклонност хората да бъдат малко по-толерантни или по-малко обезпокоени “, сподели Indikator Politik.

Индонезия, третата по величина народна власт в света, организира както президентски, по този начин и законодателни избори през февруари.

Кандидатите ще стартират 75-дневна предизборна акция на 28 ноември, в това число пет президентски дебата.

Важни истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР