Индонезийската дъга (Фиг. 1) е част от т.нар. Тихоокенския огнен

...
Индонезийската дъга (Фиг. 1) е част от т.нар. Тихоокенския огнен
Коментари Харесай

Българските учени следят с внимание активизирането на индонезийския вулкан

Индонезийската дъга (Фиг. 1) е част от така наречен „ Тихоокенския огнен пръстен “. В тази част на света се намират едни от най-активните вулкани, предизвикали опустошителни изригвания в близката геоложка история. Това са да вземем за пример по този начин наречените „ супервулкани “: Тоба, Тамбора, Кракатау и други, пирокластичните изригвания (водещи до формиране на кладери), на които донасят огромни опустошения (катаклизми) и климатични промени за избран интервал от време.

 Вулканите на Индонезийската дъга Вулканите на Индонезийската дъга
Вулканите на остров Бали са част от Индонезийската дъга, като най-активните са Братан, Батур и Агунг. Вулканът Батур е продуцирал две от най-големите пирокластични изригвания (преди 28 500 и 23 670 години, с формиране на наставена калдера, запълнена сега от езеро), игнимбритите (пирокластични потоци), на които покриват сега територията на целия остров.

Вулканът Агунг (активният сега и най-високата точка на острова) съставлява стратовулкан – построен от, редуващи се пирокластити, епикластити и лавови потоци. През 1963-1964 са едни от най-рарушителните пирокластични ерупции в близката история на Индонезия. Образували са се еруптивни колони от пирокластичен материал достигащи 6-10 км, колапсът на които довежда до пирокластични потоци, довели до опустошения на голям брой селища (в близост), като жертвите доближават до повече от 1500 души. От тогава до момента от време на време са ставали няколко по-малки ерупции. Настоящата еруптивна фаза се задейства през септември 2017, изразявайки се с увеличена сеизмични интензивност и спорадични пирокластични изригвания. Към края на октомври интензивността понижава. Активността още веднъж се ускорява на 21 ноември, когато се образува еруптивна колона от пепел достигаща 3842 м. От 25 до 27 ноември вулканската интензивност се покачва, като се образуват няколко изригвания най-голямото, от които (в 9:20 UTC, 27 ноември) продуцира еруптивна колона надхвърляща 3000 м.
 Вулканите на остров Бали Вулканите на остров Бали
Засега не са регистрирани пирокластични потоци и огромни лахари (свличане на дезинтегриран вулкански материал), които са и едни от най-големите рискове и могат да доведат до огромни материални вреди и човешки жертви. Наличните сега облаци от вулканска пепел затрудняват въздухоплаването. От известните до момента изригвания на вулкана може да се счете, че той съставлява евентуална заплаха за формиране на огромни пирокластични изригвания, само че прогнозиране за развиването на актуалната ерупция е мъчно да се направи. До тогава тече евакуация на евентуалните рискови зони наоколо до вулкана. В доста случаи една ерупция протича през няколко етапи, като продължителността на някои доближават месеци даже година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР