Индийското правителство се противопостави на петициите, които целят криминализирането на

...
Индийското правителство се противопостави на петициите, които целят криминализирането на
Коментари Харесай

Индия твърди, че криминализирането на изнасилването в брака е прекалено сурово

Индийското държавно управление се опълчи на петициите, които целят криминализирането на изнасилването в брака, като съобщи, че това би било „ прекомерно строго “.

Федералното министерство на вътрешните работи съобщи пред Върховния съд, че „ мъж няма фундаменталното право “ да насилва жена си, само че съществуват задоволително закони, които пазят омъжените дами от полово принуждение.

Върховният съд преглежда петиции, които приканват за смяната на закон от английската ера, съгласно който мъж не може да бъде съден за обезчестяване в границите на брака.

Насилието в брака е необятно публикувано в Индия – съгласно скорошно държавно изследване, една на всеки 25 дами е била жертва на полово принуждение от брачна половинка си.

Изнасилването в брака е нелегално допълнително от 100 страни, в това число Англия, която го криминализира през 1991 година

Но Индия остава измежду към три дузини страни – дружно с Пакистан, Афганистан и Саудитска Арабия – където законът към момента не е изменен.

През последните години са подадени редица петиции за анулация на член 375 от Индийския углавен кодекс, който съществува от 1860 година Законът включва няколко „ изключения “ – или обстановки, в които сексът не се счита за обезчестяване – и едно от тях е „ когато е осъществен от мъж със личната му брачна половинка “, стига тя не е малолетна.

Активисти настояват, че подобен мотив е неплатежоспособен в днешно време и че насилственият секс е обезчестяване, без значение кой го прави.

Организации като Организация на обединените нации,  Human Rights Watch и Amnesty International също показаха угриженост по отношение на отхвърли на Индия да криминализира изнасилването в брака.

Индийското държавно управление, религиозни групи и деятели за правата на мъжете обаче се опълчват на всевъзможни проекти за смяна на закона, като настояват, че единодушието за секс е „ подразбиращо се “ в брака и брачната половинка не може да го отдръпна по-късно.

Съдилищата дават спорни решения – от време на време позволяват брачният партньор да бъде съден за обезчестяване, а в други случаи отхвърлят жалбата.

Случаят стигна до Върховния съд, откакто Висшият съд в Делхи през 2022 година не реализира решение. Върховният съд стартира чуванията през август.
 
Държавата подаде документално мнение този четвъртък във Върховния съд. Докладът твърди, че бракът е „ необикновен тип “ взаимодействие и има „ цяла екосистема “ от закони, права и отговорности.

Криминализирането на изнасилването в брака „ може съществено да засегне брачните връзки и да докара до огромни нарушавания в институцията на брака “, се показва в мнението.

В документа се отбелязва, че в брака съществува „ непрекъснато очакване за рационален полов достъп до брачната половинка “, и макар че това не дава право на мъж да насилва жена си, включването на фамилното обезчестяване в законите би било „ прекомерно строго “ и „ непропорционално “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР