Индийският премиер Нарендра Моди направи неочаквано обръщение към нацията и

...
Индийският премиер Нарендра Моди направи неочаквано обръщение към нацията и
Коментари Харесай

Моди: Индия вече е космическа сила

Индийският министър председател Нарендра Моди направи ненадейно послание към нацията и разгласи, че Индия към този момент е " открита галактическа мощ " и е в галактическата " суперлига ", защото сполучливо е съумяла да смъкна спътник с ниска орбита в тест с ракети, оповестява БиБиСи.

По-рано той разгласи, че ще се обръща към нацията, без да загатва защо ще приказва, предизвиквайки съществени спекулации.

Според Моди, с сполучливото тестване на анти-спътникова ракета (ASAT), Индия е станала четвъртата страна след Съединени американски щати, Китай и Русия, която има тази технология.

Той добави, че това ще " направи Индия по-силна, още по-сигурна и ще продължи с мира и хармонията ".

Джонатан Маркъс, сътрудник по защита на БиБиСи разяснява, че известието е " още един аспект от наклонността към милитаризация на космоса ". Той уточни, че администрацията на Тръмп е предложила основаването на пълноправна " галактическа мощ " като обособен детайл от въоръжените си сили.

" Новината също ще докара до апели от страна на покровителите за надзор на оръжията, които виждат незабавна нужда да се управлява продължаващата милитаризация на галактическото пространство ".

Когато Китай извърши сходен тест през 2007 година, унищожавайки метеорологичен спътник, това провокира интернационално терзание за възможна конкуренция в галактическите въоръжения.

Съществуват също опасения, че отломките от такива проби могат да навредят на цивилни и военни сателитни интервенции. Индия не е разгласила повече детайлности за теста, наименуван " Мисия Шакти ".

Времето за оповестяване повдигна въпроси измежду индийските наблюдаващи. Журналистът Шехар Гупта съобщи, че фактът, че Индия разполага с тази технология, не е незнаен и дефинира времето за обявлението като " необичайно ".

Въпреки че известието е в действителност огромно, то е като анти-кулминационен миг за медиите в страната, които допускаха, че Моди ще приказва за националната сигурност и затова за нещо, обвързвано с Пакистан.

Хората също се насочиха към неотдавнашно изявление на " Файненшъл таймс " с пакистанския министър председател Имран Хан, който сподели, че се тормози от по-нататъшни военни дейности преди индийските избори.

Напрежението сред двете страни внезапно набъбна след самоубийствена офанзива в управлявания от Индия индийски Кашмир предишния месец. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР