Индийският министър-председател Нарендра Моди и неговото правителство все по-често използват

...
Индийският министър-председател Нарендра Моди и неговото правителство все по-често използват
Коментари Харесай

Преди изборите в Индия: Журналисти и юристи споделят, че изпитват политически натиск

Индийският министър-председател Нарендра Моди и неговото държавно управление все по-често употребяват груба мощ, с цел да усмирят политическите си съперници и критиците на управляващата партия.

Управляващата партия е повдигнала обвинявания в корупция против доста длъжностни лица от главния си опонент - партията " Конгрес ". Десетки политици от други опозиционни партии също са разследвани или са в пандиза. Само през предишния месец държавното управление на Моди замрази банковите сметки на опозиционната партия поради неплащане на налози. Администрацията му твърди, че проверяващите органи в страната са самостоятелни и че демократичните институции са постоянни, като показва високата изборна интензивност на последните избори, които осигуриха на партията сигурен мандат. Въпреки това гражданските свободи са обект на офанзиви. 

През октомври 2020 година журналистът Сидик Капан е бил задържан по време на репортаж за държавните репресии в регион, ръководен от партията на Моди. След две години в пандиза, делото му стига до висшия съд на Индия. Въпреки че бързо е освободен под гаранция, процесът срещу него продължава.

 
Вече не мога да работя за никоя медийна организация. Традиционно медиите бяха глас на опозицията, само че в този момент те възхваляват държавното управление и основават подправени вести с тази цел. 
Сидик Капан, публицист

Миналата година държавното управление в профил основния арбитър на страната, който е един от тримата души, които назначават комисарите, контролиращи изборите. Другите двама комисари са самият министър-председател и водачът на опозиционната партия. В продължение на съвсем четири десетилетия Михир Десаи се бори за гражданските свободи и правата на индивида на най-уязвимите общности в Индия, като бедните и мюсюлманите.

 
Демокрацията не е просто избори на всеки пет години, тя е доста повече от това. Индийската народна власт към този момент се е плъзнала доста надолу и на процедура се трансформира в тоталитарен вид общество. 
Михир Десаи, адвокат 

Организацията " Репортери без граници " слага Индия на 161-во място в международния списък по независимост на медиите. В страната предстоят парламентарни избори, които ще започнат на 19 април и ще приключат на 1 юни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР