Индийският космически апарат Адитя-L1 достигна окончателната си дестинация за изучаване

...
Индийският космически апарат Адитя-L1 достигна окончателната си дестинация за изучаване
Коментари Харесай

Индийският космически апарат Адитя-L1 застана на зададена орбита за изучаване на Слънцeто

И ндийският галактически уред " Адитя-L1 " доближи окончателната си дестинация за проучване на Слънцeто , заяви Би Би Си.

Космическият уред пътува към Слънцето четири месеца. Индийската организация за галактически изследвания изстреля " Адитя-L1 "  на 2 септември, единствено дни откакто страната влезе в историята, като стана първата, кацнала покрай южния полюс на Луната.

Премиерът на Индия Нарендра Моди сподели, че задачата е " забележителна " и " извънреден героизъм " .

" Това е удостоверение за жертвоготовната отдаденост на нашите учени в реализирането на една от най-сложните галактически задачи ", написа той в обществената мрежа Х.

Сега " Адитя-L1 " е в хало орбита в региона на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя на разстояние почти 1,5 милиона километра от Земята. Там галактическият уред ще може да остане имобилен по отношение на Земята и Слънцето. Тъй като е надалеч от магнитното поле на Земята, ще бъдат избегнати разстройства по време на измерванията.

Космическият уред е оборудван със седем проучвателен системи за проучване на разнообразни параметри на Слънцето. Той ще изследва потока от частици, идващи от звездата, а също по този начин ще мери магнитното поле, ще учи слънчевата корона и динамичността на изхвърлянето на коронална маса. " Адитя-L1 " също ще изследва слънчевата фотосфера, хромосферата и ще мери съмненията в слънчевата радиация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР