Индийските и китайските войски започнаха да се изтеглят от оспорвана

...
Индийските и китайските войски започнаха да се изтеглят от оспорвана
Коментари Харесай

Индия и Китай се опитват да намалят напрежението по между си

Индийските и китайските войски започнаха да се изтеглят от оспорвана хималайска гранична зона, до момента в който мирните договаряния сред висши военни от двете страни след смъртоносните конфликти през 2020 г. продължават, писа английският вестник " Гардиън ".

Двете министерства на защитата потвърдиха, че войските се отдръпват от съответните страни в региона на Гогра-Хот Спрингс в ход, който " благоприятства мира и спокойствието в граничните региони ".

Оттеглянето беше в сходство с консенсус, реализиран през юли по време на 16-ия и финален кръг от двустранни договаряния сред висши командири, споделиха двете министерства.

Това бележи втория огромен акт на раздалечаване на войските от август 2021 година, когато военните " прекратиха предното разполагане " и демонтираха инфраструктура в различен регион също покрай Гогра. Актът беше разказан по това време от индийското министерство като възобновяване на региона от двете страни до " интервала преди опълчването "

Преодоляването на военната невъзможност в Гогра-Хот Спрингс в региона Ладакх се преглежда като проправяне на пътя за срещата Нарендра Моди-Си Дзинпин в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Узбекистан на 15-16 септември. Военните командири евентуално са постигнали консенсус, когато са се срещнали за 16-ия кръг от договаряния на 17 юли. Но политическото утвърждение и от двете страни наподобява е лишило съвсем два месеца. Забавянето повече прикрива, в сравнение с разкрива актуалната динамичност на китайско-индийските връзки и ролята на военната борба по северната граница на Индия в подтекста на промени на силите в района, водещи до геополитическа конкуренция на световно равнище.

Повече от граничен спор

Избирането на съответни области за експанзия може да има военни причини, които оферират тактически изгоди. Но би било недалновидно да се преглежда потреблението на военна мощ от Китай за смяна на статуквото в Ладакх като част от неговите планове за чисто териториално разширение въз основа на оспорвани гранични линии. Вместо това рамката на възприемането на динамичността на този спор би трябвало да се основава на доста по-широк районен и световен геополитически пейзаж, написа индийското издание " Принт ".

Използването от страна на Китай на граничния спор като точка на стратегически напън за въздействие върху политическата позиция на Индия в световната геополитическа битка би трябвало да се преглежда като средство за въздържане на Индия в рамките на субконтинента. От стратегическа позиция граничният спор евентуално се счита от Китай за оказващ най-голямо влияние върху Индия в неговите старания за възпирането на индийския напредък. Китай употребява за тези цели и Пакистан, Непал, Бутан, Мианмар, Бангладеш, Шри Ланка и Малдивите.

От друга страна, Индия напредва във връзка с навигацията в бурните води на световната геополитика. Присъствието на Ню Делхи от двете страни на световното геополитическо разделяне не може да не се набива на очи. Различните изгоди от контактите с разделения сега свят дават благоприятни условия, които изискват политическа нерешителност и ловка дипломация.

Усилията на Китай да повлияе на индийската чувствителност по северната граница посредством потребление на военна мощ наподобява имат противоположен резултат. Вместо да държи Индия надалеч от Запада, Пекин стратегически избута Индия по-навътре във водената от Съединени американски щати орбита. В същото време връзките сред Индия и Русия са запазили допирни точки и има взаимно осъзнаване на нуждата от поддържане на постоянни връзки сред Ню Делхи и Москва. Индия разшири икономическите си връзки даже с Китай, макар политическата изразителност и ограничаващите ограничения като възбраната на редица китайски приложения за смарт телефони.

Европейски Съюз, както и страните от Г-7 взеха решение да наложат таван на цените на петрола и газа през декември. Таванът на цените може да успее единствено в случай че Индия и Китай като съществени консуматори на съветски нефт също решат да ги съблюдават. Това също ще изисква огромни производители на нефт като Саудитска Арабия да усилят производството на нефт. Не би трябвало да е изненадващо, в случай че Индия, Китай и производителите на нефт не играят в интерес на Европейски Съюз. Малко евентуално е обаче това да е резултат от групово изпитание, макар че ги свързват доста общи неща.

Известната мисъл на някогашния китайски водач Мао Цзедун " Политическата власт израства от дулото на револвера " наподобява в известна степен разказва преобладаващия дух в връзките на Индия с Китай. Съществуващите и евентуалните бойни полета са тясно свързани с взаимоотношението на политическата маса.

Ако взаимно контрактуваното тактическо раздалечаване на армиите в действителност е предходник на срещата Моди-Си в Узбекистан, възможно е да се наложи Китай да смъкна оръжията като начална мярка. Въпреки че със Си Дзинпин нищо не може да се предвижда, просто е допустимо разговорът да бъде придвижен напред от двамата водачи по пътя към нормализиране на връзките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР