Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля апарата "родно

...
Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля апарата "родно
Коментари Харесай

Индия се готви за огромна космическа крачка

Индийската организация за галактически проучвания възнамерява да изстреля апарата "родно произвеждане " "Чандраян-2 " в понеделник. По график кацането на Луната би трябвало да се реализира на 6 или 7 септември. Целта на задачата на стойност 141 милиона $ ще бъде да проучва минерали, да картографира лунната повърхнина и да търси вода.

"Дръзката ни цел е да стигнем там, където не е успявала никоя друга страна ", се показва в изказването, направено от Индийската организация за галактически проучвания.

Амбициозният проект на страната във обновената галактическа конкуренция ще бъде задействан пет дни преди Съединени американски щати да отбележат 50-годишнината от стъпването на хора на Луната с задачата "Аполо 11 ". Понастоящем Съединени американски щати работят над проектите си да изпратят пилотирана задача до лунния Южен полюс през 2024 година

През април тази година израелският галактически уред "Берешит " се разруши на Луната при опит да реализира първото частно финансирано кацане на повърхността й.

В първата си лунна задача Индия изпрати през 2008 година апарата "Чандраян-1 " в орбита към естествения сателит на Земята. Мисията оказа помощ да се удостовери съществуването на вода. В първата си междупланетна задача през 2013-2014 година страната изведе сателит в орбита към Марс.

Мисията "Чандраян-2 " включва орбитиращ уред, спускаем модул (лендър) и луноход (роувър) с общо тегло 3,8 тона.

Южният полюс на Луната е изключително завладяващ за учените, защото по-голяма част от него в съпоставяне със Северния се намира в сянка, предлагайки по-голяма опция за съществуването на вода.

Мисията "Чандраян-2 " ще започва от космодрума на остров Шрихарикота в понеделник в 2,51 часа локално време (неделя в 21,21 часа по Гринуич).

Орбитиращият уред, спускаемият модул и луноходът ще бъдат изстреляни с най-мощната индийска ракета-носител GSLV-MkIII - еквивалент на европейската "Ариана 4 ".

Петнадесетте минути от финалното втурване на лендъра "Викрам ", който би трябвало да се нарежда върху високо плато сред кратерите Манцини С и Симпелий N, ще бъдат "най-инфарктни ", защото страната до момента не е предприемала толкоз комплицирана задача, отбелязва шефът на Индийската организация за галактически проучвания К. Сиван.

На лунната повърхнина ще работи захранваният със слънчева сила 27-килограмов роувър "Прагиян ".

Ако реализира сполучливо кацане на Луната, Индия ще стане едвам четвъртата страна в света след Съветския съюз, Съединени американски щати и Китай с сходно достижение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР