Индийската инфлуенсърка ER Yamini никога не е туитвала в живота

...
Индийската инфлуенсърка ER Yamini никога не е туитвала в живота
Коментари Харесай

Откраднатите лица, използвани за пропагандата на Путин

Индийската инфлуенсърка ER Yamini в никакъв случай не е " туитвала " в живота си - тя избира да поддържа връзка със своите почитатели в Instagram и YouTube. Но при започване на март акаунт в Twitter, употребяващ нейната фотография, написа: " #IStandWithPutin. Истинско другарство " и прибавя видео, показващо двама мъже, които се прегръщат - единият съставлява Индия, другият Русия.

Ямини споделя, че не поддържа нито една от страните във войната на Русия в Украйна и се тревожи за почитателите си. " Ако видят този туит, какво ще си помислят за мен? Иска ми се да не употребяват моята фотография в този профил ", споделя тя, представена от BBC. Оказва се, че, популяризираща съветския президент Владимир Путин в Twitter.
 Петков във Вашингтон: Съединени американски щати ще ни доставят полутечен газ на по-ниски цени от съветския 11 май 2022 | Министър-председателят на България Кирил Петков се срещна във Вашингтон с американският вицепрезидент Камала...
Засечени са всеобщи акции, употребяващи хаштаговете #IstandWithPutin и #IStandWithRussia на 2 и 3 март, изключително в страни като Индия, Пакистан, Южна Африка и Нигерия. Част от проследената активност в мрежата е органична - с други думи, основана от действителни хора - което приказва за действителна поддръжка в някои страни за Путин и Русия. Но доста други профили. Те ретуитват известия в огромни количества, основават малко истински известия и са основани напълно неотдавна.

" Те евентуално са основани от ботове, подправени профили или компрометирани сметки, изкуствено засилвайки поддръжката за Путин в тези страни ", споделя за BBC Карл Милър, съосновател на CASM Technology, компания, която изследва онлайн вредите и дезинформацията.

Екипът на Милър е наблюдавал 9 907 профила, насърчаващи поддръжката за Русия на 2 и 3 март, на няколко разнообразни езика. В резултат CASM открива, че повече от 1000 от тези сметки имат характерности, сходни на спам. BBC от своя страна също проверява стотици от тези на пръв взор неавтентични профили и удостоверява изводите на Милър – сметките се пробват да минат като същински, само че в действителност са подправени.

Чрез назад търсене на изображения английската медия открива, че фотосите, употребявани от тези профили, са копирани от известни персони, авторитетни лица и елементарни консуматори, които нямат визия, че техните изображения се употребяват.

" Не успяхме да определим кой е основал сметките или дали те имат някаква връзка с съветското държавно управление ", разгласи BBC. Акаунт на име Preety Sharma, да вземем за пример, показва в биографията си, че е " модел и бизнесмен " с генезис от Индия, в този момент в Маями.



Създаден е на 26 февруари, два дни след нахлуването на Русия. " Путин е добър човек ", се споделя в един от неговите ретуитове. Но дамата, изобразена в профилната фотография на акаунта, е на другия завършек на света. Никол Торн е авторитетна австралийка в обществените медия, която има 1,5 милиона почитатели в Instagram и единствено понякога употребява истинския си профил в Twitter.

Друг акаунт се пробва да мине като индийската певица Раджа Гуджар. Първият му туит е оповестен на 24 февруари, първия ден от нашествието, а всичките 178 изявления от акаунта са ретуитове - мощен знак за автоматизация. BBC се свърза с двете дами, които потвърдиха, че тези сметки не са техни.

Липсата на същинска профилна фотография също може да бъде издайнически знак за подправен профил, както знаем и от българските тролове.

От извадка от 100 акаунта, проследени от CASM, BBC откри, че 41 нямат профилни фотоси. Други 30 имат илюстрации или фотоси на персони като Путин или основния изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг. Само една четвърт имат фотоси, изобразяващи хора - и някои от тях са откраднати.

Twitter сподели за BBC, че от началото на войната са отстранени повече от 100 000 акаунта поради нарушавания на политиката на компанията против манипулиране и спам, в това число са изтрити десетки сметки, свързани с хаштаговете #IStandWithRussia и #IStandWithPutin.


Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР