Индия влезе в историята, като приземи първия си космически кораб

...
Индия влезе в историята, като приземи първия си космически кораб
Коментари Харесай

След космическия провал на Русия, индийски космически апарат кацна на Луната

Индия влезе в историята, като приземи първия си галактически транспортен съд на Луната. Освен това тя съумя да доближи южния лунен полюс, заяви Би Би Си. Спускаемият модул на Chandrayaan-3 доближи лунната повърхнина, което прави Индия първата страна, приземила сполучливо галактически транспортен съд покрай южния полюс на Луната.

Всички предходни задачи до Луната са кацали покрай екватора, само че проучването на южния полюс е основно за търсенето на вода. Сега учените се надяват да разположат марсоход, който да изпраща изображения и данни назад на Земята.

Бурни овации избухнаха в контролната зала, до момента в който Индия написа история.

Премиерът Нарендра Моди беше показан на екрана, ухилен и развяващ индийски байрак, до момента в който Chandrayaan-3 правеше сполучливото си кацане.

„ Индия в този момент е на Луната “, сияеше Моди, обръщайки се към контролната зала на Isro. В момента той е в Южна Африка, само че мислите му са с Chandrayaan-3, както всички останали хора в страната, сподели той. Премиерът поздрави контролната зала и всички останали индийци за това значимо достижение.

„ Успешната задача на Индия до Луната не е единствено за Индия “, споделя Моди на британски.

Индия завоюва надпреварата с Русия и стана първата страна, която съумя да кацне на Южния лунен полюс. По проект съветската сонда Луна-25 трябваше да кацне на луната на 21 август – 2 дни преди индийския уред. Но на 20 август Луна-25 е минала в неразчетена орбита, блъснала се е в Луната и е прекратила своето битие. С това се постави завършек на първия съветски опит да се изпрати уред на спътника от 1976 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР