Индия отчита рекордното производство на зелена енергия, което е намалило

...
Индия отчита рекордното производство на зелена енергия, което е намалило
Коментари Харесай

Рекордно производство на възобновяема енергия през май помага на Индия да облекчи недостига на въглища

Индия регистрира рекордното произвеждане на зелена сила, което е понижило зависимостта на страната от въглищата през май макар записания растеж от 23,5 на 100 в търсенето на електрическа енергия. Това е асъдействало и за увеличение на запасите от въглища на локалните електроцентрали, сподели разбор на Ройтерс на публични данни на индийското държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Увеличаването на силата от възобновими източници ще докара до намаляване на дефицита на въглища в Индия на фона на извънредно бързото повишаване на търсенето на суровината, което принуди страната още веднъж да отвори някой въглищни мини и да възобнови вноса на енергоносителя.

Делът на възобновимите енергийни източници в общия енергиен микс на азиатската страна набъбна до 14,1 на 100 през май, по отношение на 10,2 на 100 месец по-рано. Това се случи в следствие и на намаляващият дял на въглищата, който спадна до 72,4 на 100 в съпоставяне със 76,8 на 100 през април. Въпреки това делът на въглищата за произвеждане на сила остава по-висок от равнищата, регистрирани през май 2021 година, когато въглищата възлизаха на 70,9 на 100 от енергийния микс на страната.

Недостигът на електрическа енергия, предизвикан напълно от засиленото търсене, а не от спада в предлагането, се сви до 0,4 на 100 от нужните на Индия количества през май, по отношение на 1,8 на 100 през април. Това сподели разбор на данни на Федералния регулатор на енергийната система (POSOCO).

Очаква се търсенето на електрическа енергия в Индия през актуалната финансовата година, приключваща през март 2023 година, да пораства с най-бързия си ритъм от най-малко 38 години.

Запасите от въглища на фирмите за комунални услуги в края на април бяха на най-ниските си равнища от години, а през май набъбнаха с 6,3 на 100 до 23,3 милиона тона, подкрепени от увеличението на възобновимите енергийни източници, покриващи към този момент по-голяма част от националното електроенергийно ползване.

Климатични деятели упрекват забавянето на инсталирането на възобновими енергийни мощности за дефицита на електрическа енергия през април, когато се оформи най-тежката енергийна рецесия в страната от над шест години.

Търсенето на електрическа енергия през май беше с 23,5 на 100 по-високо в съпоставяне със същия месец на миналата година и с 11,9 на 100 - по отношение на май 2019 година, сочат данните на федералния регулатор.

Среднодневните потребности от електрическа енергия през май бяха с 2,3 на 100 по-ниски от тези през април, когато високите температури в страната тласнаха търсенето до рекордно равнище.

Производството на вятърна сила в Индия е било с 51,1 на 100 по-високо през май спрямо година по-рано, до момента в който производството на слънчева сила се е нараснало с 37,8 на 100.

Производството от всички възобновими източници набъбна с 44,1 на 100 по отношение на година по-рано - най-бързият ритъм от най-малко 30 месеца.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР