Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни през

...
Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни през
Коментари Харесай

Промишленото производство расте с 1 % през юни


Индексът на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни през юни по предварителни данни, нараства с 1.0 % спрямо май 2018 година, заяви Нацоналният статистически институт.

При календарно изгладения показател на промишленото произвеждане през юни тази година е регистриран растеж от 3.6% по отношение на съответния месец на 2017 година.

Месечни промени

Увеличение през юни 2018 година по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия – с 18.4 %, и в преработващата индустрия – с 0.5 %, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.3 %.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на транспортни средства, без коли – с 9.3 %, производството на тютюневи произведения – със 7.9 %, производството на химични артикули - със 7.7%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули – с 6.2 %.

Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение – с 8.1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение – с 5.6 %, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.5%, производството на мебели - с 3.9 %.

Годишни промени

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия – с 8.3 %, и в преработващата индустрия - с 3.8%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4.6 %.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 35.7%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета – с 31.2 %, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение – с 19.2%, производството на питиета, производството на произведения от каучук и пластмаси и производството на електрически уреди - по 11.2 %.

Намаление е регистрирано при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 11.8%, производството на облекло - със7.7 %, производството на хранителни артикули – със 7.6 %, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло -със 7.1 %.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР