Имунизирането на бременните жени срещу COVID-19 е необходимо за защита

...
Имунизирането на бременните жени срещу COVID-19 е необходимо за защита
Коментари Харесай

Ваксинирането на бременни жени предпазва и плодът им от COVID-19

Имунизирането на бременните дами против COVID-19 е належащо за отбрана на новородените от коронавирусната зараза, заяви ТАСС, съобщи Нова.

Агенцията цитира изявление на зам-директора по научната активност на съветския Национален медицински проучвателен център по акушерство, гинекология и перинатология и основен експерт по акушерство и гинекология на съветското министерство на опазването на здравето Лейла Адамян пред телевизионния канал " Русия-24 ".

" Трябва да имунизираме дамите, които се готвят да забременеят и това има огромно значение, с цел да бъдат в сигурност и те, и децата им. Аз към този момент дефинитивно стигнах до извода, че е нужно да имунизираме освен дамите преди бременността, само че и по време на бременността ", сподели тя.

Адамян означи, че по света са ваксинирани 147 000 дами, които не са знаели, че са бременни, когато са се ваксинирали. " Имунизацията не въздейства негативно на бременността, на плода, също така през плацентата минават антитела, които защищават плода от коронавирусната зараза. Чрез кърмата детето също получава такава специфична отбрана ", акцентира тя.
Експертката добави, че измежду публикуваните затруднения от ковид при бременните дами са прибързано раждане, нужда от цезарово сечение при раждане, дихателна непълнота, диабет, високо артериално налягане, цитокинова стихия, възпалителни реакции, пневмония, погрешно развиване на плода и понижаване на телесната му маса.

" Няма нито един мотив, който да ни сочи, че не трябва да се имунизират дамите преди зачеване или по време на бременността ", заключи Адамян.

По-рано Александър Гинцбург, шеф на съветския център " Гамалея ", където бе създадена съветската ваксина против COVID-19 " Спутник V ", заяви, че имунизацията не вреди на новородените. Той сподели, че антителата на майката са единствената отбрана на новороденото до 6-7 месечната му възраст, която разрешава да се предотврати възможна болест с новия ковид.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР