Имплантираха успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно

...
Имплантираха успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно
Коментари Харесай

Млад мъж живее втори живот благодарение на изкуствено сърце

Имплантираха сполучливо изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Операцията е осъществена от екипа на проф. доктор Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков ”.

Младият мъж е диагностициран с „ дилатативна кардиомиопатия ” - тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се редуцира и усилва. Нормалната мощ за редуциране на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра. Ниските равнища на циркулация не могат да задоволят потребностите на организма с кръв и О2 и пациентът изпада в тежка сърдечна непълнота, от която страдат освен сърцето, само че и всички органи и системи – обиден е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функционалност.

Най-добрият метод на лекуване в тази ситуация е да се извърши сърдечна трансплантация, само че защото донорите са извънредно малко и съвсем липсват, а положението на пациента е животозастрашаващо, единствената опция да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце, изясняват от болничното заведение.

Медиците от УМБАЛ „ Чирков ”, под управлението на проф. Димитър Петков, правят комплицираната намеса и слагат устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

„ Когато сме изчерпали всички благоприятни условия с медикаменти, донори за сърдечна трансплантация съвсем няма, а положението на пациента е животозастрашаващо, тъй като във всеки един миг може да получи съдбовно ритъмно нарушаване, единственият метод да му помогнем е имплантирането на изкуствено сърце ”, разясни проф. Димитър Петков.

Устройството съставлява помпа, която замества функционалността на лявата камера на сърцето и подкрепя работата на органа. Това дава опция на пациентите да бъдат нормализирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.

Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен метод на живот. Те носят дребна чанта с две акумулатори, включени към компютър, които се зареждат от време на време. В случай, че някоя от батериите дефектира, компанията производител има грижата автоматизирано да я размени с нова, тъй като влиза в гаранцията. Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема обикновено и не се одобряват имуносупресори. Лекарствата, които се предписват са антикулаголанти, изясняват от болничното заведение.

След като се възстановят от интервенцията пациентите могат да водят деен метод на живот, без да правят тежка физическа натовареност.

Видеото е илюстративно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР