Императорът на Япония Акихито обяви във вторник предстоящото си отречение

...
Императорът на Япония Акихито обяви във вторник предстоящото си отречение
Коментари Харесай

Императорът на Япония Акихито се отрече от престола

Императорът на Япония Акихито разгласи във вторник идното си отречение от престола в интерес на старшия си наследник Нарухито и изрази благодарността си към народа на страната за това, че 30 години го е подкрепял и го е признавал като знак на страната. Монархът съобщи това в своето послание към нацията в хода на церемонията по отказването му от престола, съобщи ТАСС, представена от организация " Фокус ".
Събитието се състоя в императорския замък и в него участваха към 300 души. В това число императрицата Митико и членовете на императорското семейство, министър председателят Шиндзо Абе и членовете на кабинета, ръководителите на двете покои на Народното събрание, съдиите от Върховния съд, представители на органите на локалното самоуправление и обществеността.
„ От цялото си сърце съм признателен на народа на нашата страна за това, че ме признаваше и поддържаше в качеството на знак на страната “, съобщи Акихито. „ Бях благополучен да изпълнявал отговорностите си на император и изпитвам надълбоко доверие и обич към нашия народ “. Императорът изрази вяра, че през идващите години Япония я чакат мир и благополучие.
Изказалият се от името на жителите на страната Абе, изрази признателност към императора за това, че той постоянно е бил с народа и е работил за богатството на нацията.
За церемонията бяха донесени държавния и персоналния щемпел на императора, както и неговите така наречен свещени регалии: меч и скъпоценния яспис. Третата регалия – железно огледало - се съхранява в храма, където богинята на слънцето Аматерасу, митичният предходник на династията на японските монарси, алегорично живее.
Припомняме, че още през 2016 година 85-годишният Акихито съобщи, че желае да се откаже от престола по отношение на преклонната си възраст. Законодателството на Япония изисква от монарха да остане на престола пожизнено, само че за Акихито бе направено особено изключение под типа на еднократен самостоятелен закон, признат от Народното събрание.
Той ще резервира пълномощията си до последната минута на 30 април. От началото на идващия ден император ще стане старшият наследник на Акихито – престолонаследният принц Нарухито, на 59 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР