Имотният пазар започна да се успокоява след изключително силното първо

...
Имотният пазар започна да се успокоява след изключително силното първо
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Очаквам спад на имотния пазар между 5 и 10%

Имотният пазар стартира да се успокоява след извънредно мощното първо полугодие. През третото тримесечие пазарът се забави и покупко-продажбите спаднаха с към 8%. Последното тримесечие интензивността малко се подвигна, само че по-слабо от предходната година и пазарът се успокоява. Цените стопираха да нарастват.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria кредитният съветник Тихомир Тошев.

В София през първото полугодие цените се покачиха с към 15-20%, за страната приблизително към 10-12%. Това е една от повода хората с по-ниски приходи да се изтеглят от пазара, тъй като тези цени стават невъзможни за тях, макар към момента ниските лихви по заеми. Там е ясна наклонността, че през идната година ще стартира плавното им повишаване. Имаме безспорни върхове при ипотечното кредитиране. С към 30% повече заеми изтеглихме спрямо предходната година.

 
Прогнозата ми за 2023 година е за успокоителен се пазар и спад на броя на покупко-продажбите – сред 5 и 10%. Успокояване и задържане на цените. Хората, които продават надценени парцели ще би трябвало да понижат цените на жилищата си. В момента купувачите са доста претенциозни и взискателни, и към този момент не купуват непременно.
В последното тримесечие виждаме доста сериозен растеж на покупко-продажбите, в които се договаря отстъпка – 5 до 10% от цената в процеса на договаряния. При жилищата в доста начален стадий на строителство чакам да има по-добри оферти като цени.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР