Имотната криза в Китай се задълбочава, тъй като друг огромен строителен предприемач рискува да изпадне в неизпълнение

...
Доверието на инвеститорите в проблемния имотен сектор в Китай отново
Коментари Харесай

Доверието на инвеститорите в проблемния имотен сектор в Китай отново беше разклатено тази седмица от съобщения, че един от най-големите частни строителни конгломерати в страната е пропуснал лихвените плащания по две облигации.

Огромната китайска индустрия за недвижими имоти дълго време беше важен двигател на растежа във втората по големина икономика в света, като представляваше до 30% от БВП на страната.

Но много големи разработчици натрупаха огромни дългове, характерни за колапса преди две години на Evergrande, последван от вълна от неизпълнения в цялата индустрия.

Последният голям играч в индустрията, който има проблеми, е Country Garden, някога най-големият предприемач в Китай.

Акциите на строителния гигант се сринаха с 16% в Хонконг от вторник след доклади на Ройтерс и китайски медии, че е пропуснал лихвените плащания по две облигации, деноминирани в щатски долари. Няколко от деноминираните в юани облигации на Country Garden бяха спрени от търговия в Шанхай и Шенжен във вторник, след като спаднаха с повече от 20%.

Country Garden не отговори на запитване от CNN за коментар.

Във вторник държавната медия Paper.cn, цитирайки анонимен източник от компанията, съобщи, че Country Garden е претърпяла „временен натиск върху ликвидността“ поради влошаване на продажбите и трудно< силна среда за рефинансиране. Той „активно“ търсеше средства за разрешаване на дълговата криза и ще защити законните права на кредиторите, каза лицето, цитирано.

Въпреки че Country Garden все още има 30-дневен гратисен период, преди да може да бъде обозначена като неплатежоспособна, сривът в пазарното доверие показва, че инвеститорите са притеснени за бъдещето на компанията.

Класиран номер 1 по продажби миналата година, Country Garden е един от малкото големи частни предприемачи, които все още не са изпълнили задълженията си, след като кризата с ликвидността обхвана сектора на имотите в Китай преди повече от две години.

 Изглед от въздуха на жилищен проект, разработен от Country Garden Holdings, се вижда в Zhenjiang, провинция Дзянсу на 31 октомври 2021 г. Изглед от въздуха на жилищен проект, разработен от Country Garden Holdings, се вижда в Zhenjiang, провинция Дзянсу на 31 октомври 2021 г. Fang Dongxu/FeatureChina/AP/файл

Но компанията се свлече до номер 5 по продажби през първата половина на тази година, според China Index Academy — водеща китайска фирма за проучване на недвижими имоти, знак, че дори най-големите играчи в индустрията страдат от най-лошия спад на пазара на имоти в страната.

„Ако Country Garden, най-големият частен предприемач в Китай, падне, това може да предизвика криза в доверието в сектора на имотите“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор за Oanda.

Нарастващ натиск

Акциите на Country Garden загубиха повече от 30% от стойността си от миналата седмица, след като предупредиха за неодитирана нетна загуба за първите шест месеца на годината.

„Компанията активно ще обмисли предприемането на различни контрамерки, за да гарантира сигурността на паричния поток“, се казва в разменно подаване на 31 юли. „Междувременно тя активно ще търси насоки и подкрепа от правителството и регулаторните органи“, добави той.

Незавършени жилищни сгради стоят в жилищен комплекс, разработен от Jiadengbao Real Estate в Гуилин, Гуанси Джуанг автономен регион, Китай 17 септември 2022 г. REUTERS/Eduardo Baptista Недовършени жилищни сгради стоят в жилищен комплекс, разработен от Jiadengbao Real Estate в Гуилин, Гуанси Джуанг автономен регион, Китай, 17 септември 2022 г. REUTERS/Eduardo Baptista Едуардо Баптиста/Ройтерс/ФАЙЛ

На следващия ден съобщено е, че е отменил опит за набиране на 300 милиона долара чрез продажба на нови акции.

На 3 август Moody's понижи кредитния рейтинг на Country Garden до B1, което означава, че смята дълга си за „високорисков“.

„Понижението отразява очакванията ни, че кредитните показатели и ликвидният буфер на Country Garden ще отслабнат поради намаляващите договорени продажби, все още ограничен достъп до финансиране и значителен падежиращ дълг през следващите 12 до 18 месеца“, Кавен Цанг, старши вицепрезидент в Moody's , се казва в изявление.

Имотната криза се задълбочава

Имотната индустрия в Китай е затънала в исторически спад през последните две години. Домакинствата нарастват с нежелание да купуват нови жилища, тъй като вече несъществуващата Covid ограничава, падащите цени на жилищата и нарастващата безработица обезсърчават потенциалните купувачи.

Поредица от големи неизпълнения от имотни гиганти през 2021 г. също подкопа доверието в сектора и доведе до протести на много купувачи на жилища, които плащат за апартаменти, които никога не са получили.

Продажбите на нови жилища от 100-те най-големи строителни предприемачи в Китай са намалели с 33% през юли спрямо предходната година, отбелязвайки най-стръмния месечен спад от юли 2022 г., според статистиката на индустрията, публикувана миналата седмица.

Инвеститорите виждат съживяването на сектора като решаващо за възстановяването на икономиката след три години на самоналожена изолация поради коронавирусна пандемия.

Неотдавнашни сигнали от висши политици показват, че Пекин става все по-притеснен за растежа и е признал необходимостта от укрепване на сектора.

Миналия понеделник премиерът Ли Цян обеща да „коригира и оптимизира“ политиките, за да гарантира здравословното и стабилно развитие на пазара на имоти, призовавайки градовете да въведат мерки, които отговарят на техните собствени нужди,

Миналия месец Народната банка на Китай каза, че ще даде на разработчиците още 12 месеца, за да изплатят неизплатените си заеми, дължими тази година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР