Имиджът на Русия остава трайно негативен през последните години, макар

...
Имиджът на Русия остава трайно негативен през последните години, макар
Коментари Харесай

САЩ възстановяват рейтинга си, Русия държи стабилно негативен

Имиджът на Русия остава трайно отрицателен през последните години, въпреки че преди няколко години беше по-негативен.

Една трета от участниците в световното проучване на " Галъп интернешънъл ", извършено в края на 2021 година, в този момент споделят, че интернационалните политики на Русия са стабилизиращи за света. Близо половината от интервюираните обаче считат, че политиките на Русия дестабилизират. Една четвърт не може да образува мнение. Така световната чиста стойност за Русия е -17.

Международната роля на Русия най-негативно се възприема от хората в Австралия, Съединени американски щати, Европа и Европейски Съюз (особено западните страни от Съюза) и Близкия изток.

Респондентите в Индия въпреки това считат, че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи - даже в по-голяма степен от самите руснаци. Руските интернационалните политики са позитивно оценени и в Африка. Там обаче, както и в Съединени американски щати, Русия и Латинска Америка, дяловете на съмнение се равняват на към една трета от всички отговори.

Международните политики на Русия са одобрявани за най-стабилизиращи в Албания (86% там дават отговор позитивно), Виетнам (76%), Сърбия (64%), Казахстан (62%) и Индия (57%).

Топ 5 на най-големите дялове на отрицателни отговори са регистрирани в Украйна (74% там дават отговор негативно), Австрия (70%), Германия, Косово, Полша (69% отговори " дестабилизира " във всяка от страните), Чехия (68%) и Швейцария (66%).

" Галъп интернешънъл " записва сериозен растеж в позитивните настройки към Съединени американски щати - най-голямата суперсила от ден на ден се приближава до позитивната част на скалата.

Ключов фактор за това не е толкоз отдръпването от Афганистан, а промяната на президента Тръмп.

Интересното, което самото проучване откроява, че в самия Афганистан обаче отрицателните оценки по отношение на Щатите бележат растеж.

В световен мащаб в най-негативна светлина Съединени американски щати се възприемат в Близкия изток, Русия и Западна Азия. Обратно, болшинството от хората в Индия и Африка виждат по-скоро стабилизиращ на резултат интернационалните политики на Америка. Хората в Русия (близо една трета от всички респонденти там) и в Европейския съюз наподобяват най-несигурни по тази тематика.

Глобалният чист резултат за Съединени американски щати - дялове на отговори " стабилизира " минус дялове на отговори " дестабилизира " - в този момент е -2. Преди три години беше -28.

Топ 5 страни, които считат, че интернационалните политики на Съединени американски щати стабилизират света са Виетнам (76% там споделят, че Щатите стабилизират света с интернационалните си политики), Албания (72%), Нигерия (72%), Филипините (71%), Кения (70%), Косово (70%) и Тайланд (64%).

Хората в Афганистан (72% споделят, че политиките на Съединени американски щати са дестабилизиращи), Сърбия (71%), Ирак (70%). Палестина (68%) и Пакистан (63%) са най-твърди в мнението си, че интернационалните политики на Съединени американски щати дестабилизират света.

Международните политики на Европейския съюз към момента са одобрявани като по-скоро стабилизиращи в международен мащаб.

Европейски Съюз към момента остава единствената от четирите световни сили, която е в позитивната част на скалата (+18 чиста стойност съгласно настоящата вълна на изследване). Положителните оценки във връзка с ролята на Съюза в интернационалните отношение са по-скоро константни, въпреки и да са следени някои вариации. От друга страна обаче има съмнения дали в реалност Европейски Съюз има опция да въздейства на международната политика.

В Русия и в Близкия изток обаче настройките очевидно се отличават от световната картина. Там са регистрирани обилни дялове на рецензия към Европейски Съюз.

Най-положително се възприема Европейския съюз в Албания (82% там дават отговор така), Виетнам (78%), Колумбия (62%), Малайзия (60%) и Германия (59%).

Топ 5 на най-големите дялове на отговори " дестабилизира " са регистрирани в Палестина (57% там дават отговор негативно), Сърбия (51%), Афганистан, Ирак (48% и в двете държави), Русия (45%), Хонконг и Пакистан (44% и в двете държави).

Изследването откроява точно Русия и Китай като възприемани дестабилизиращи фактори в света.

Международните политики на Китай също са одобрявани като по-скоро дестабилизиращи за света (-18). В най-голяма степен политиките на Китай са оценени като дестабилизиращи в Австралия (с болшинство от 80% от всички отговори), Индия, Близкия изток, Европа (значително по-големи дялове в Европейски Съюз и изключително в западните страни от Съюза) и Съединени американски щати.

Хората в Африка и до известна степен в Русия виждат по-скоро стабилизираща роля в китайските интернационалните политики. Отношението на руснаците по този въпрос демонстрира и друга забавна тенденция - две пети от респондентите там се двоумят и не могат да формулират точна оценка за интернационалните политики на Китай.

Топ 5 най-големи дялове на позитивни настройки към интернационалните политики на Китай са регистрирани в Албания (79% там дават отговор положително), Кения (64%), Малайзия (64%), Нигерия (64%) Пакистан (58%), Сърбия (56%) и Тайланд (53%).

Топ 5 страни, които преглеждат интернационалните политики на Китай като по-скоро дестабилизиращи за света са Република Корея (88% там дават отговор " дестабилизиращи " ), Виетнам (82%), Австралия (80%), Австрия (72%)и Швейцария (71%)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР