Името Скотланд Ярд“ (в превод: шотландски двор“) има своите корени

...
Името Скотланд Ярд“ (в превод: шотландски двор“) има своите корени
Коментари Харесай

Защо лондонската полиция се нарича „Скотланд Ярд“?

Името „ Скотланд Ярд “ (в превод: „ шотландски двор “) има своите корени още от ранното Средновековие. През X век британският крал Едгар I Миролюбивия (943-975) подарил на краля на Шотландия Кенет II (954-995) имот земя в непосредствена непосредственост до Уестминстърския замък в Лондон.

Условието било той да построи резиденция тук, която ще се смята за шотландска територия и ще бъде посещавана годишно в символ на почитание към британската корона. Това се трансформирало в традиция за всички шотландски крале, в случай че, несъмнено, те не се намирали в положение на война с Англия.

Но през 1603 година британската корона минала в ръцете на шотландската династия на Стюартите и „ Скотланд Ярд “ изгубил своето политическо значение.

Тогава било решено дворецът да бъде разграничен на две елементи. Първата нарекли «Големият Скотланд Ярд», а втората – «Средния Скотланд Ярд» и почнали да ги употребяват като държавни здания. През 1829 година в Лондон се появила първата полицейска работа, основана от министъра на вътрешните работи Робърт Пил (1788—1850).

Резиденция на лондонската полиция станал същият този комплекс от здания, които няколко епохи по-рано принадлежали на шотландското кралско семейство. От този миг лондонската полиция се утвърдила с името «Скотланд Ярд».

През първите години работата на новата работа била изключително тежка, защото до 1829 година в Лондон не съществувала единна полицейска работа и с следствието на закононарушения се занимавали хора, които по предписание нямали и най-малка визия за тънкостите на следствената работа.

Всеки искащ е можел да стане «ловец на крадци » и да получи избран хонорар за залавянето на нарушител, в случай че виновността му бъде потвърдена.

Както не е мъчно да се досети човек, мнозина се захванали с тази работа най-много поради облагата, за персонална отплата или просто от жадност за завършения. Не е учудващо, че равнището на престъпността в британската столица било извънредно високо.

Един от първите експерти в Скотланд Ярд бил контрольор Чарлз Фредерик Филд (1805—1874), огромен другар на Чарлз Дикенс (1812—1870). Именно Филд станал първообраз на облика на детектив Бакет от романа на Дикенс «Студен дом».

А самата дума «детектив» скоро станала интернационален термин, обозначаващ професионалния криминалист. Днес Скотланд Ярд е най-голямото полицейско институция в Англия. Там работят съвсем 30 000 души, отговарящи за сигурността на територията на Лондон и покрайнините му.

В момента единственият непокътнат детайл от първичния Скотланд Ярд е конюшнята на полицията в постройката на адрес „ Голям Скотланд Ярд „ №7.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР