Името не е важно, важно е сладкишът да е вкусен

...
Името не е важно, важно е сладкишът да е вкусен
Коментари Харесай

Ватрушки с извара и череши

Името не е значимо, значимо е сладкишът да е апетитен и благоуханен, а този дава отговор и на двете условия

Необходими Продукти

ТЕСТО


● брашно - 360 г бяло нормално
● прясно мляко - 180 мл
● захар - 3 с.л.
● яйца - 1 бр.
● жълтъци - 1 бр.
● сол - 1 щипка
● масло - 60 г стайна температура
● суха квас - 5 г

ПЪЛНЕЖ


● извара - 250 г
● жълтъци - 1 бр.
● масло - 30 г на стайна температура
● захар - 3 с.л.
● ванилова захар - 1 пакетче

МАСЛЕНИ ТРОХИ


● брашно - 50 г нормално, бяло
● захар - 2 с.л.
● ванилова захар - 1 пакетче
● студено масло - 30 г

още


● череши - към 70 г
● картофено нишесте - 1 ч.л.
● яйца - 1 бр.
● прясно мляко - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Тесто

Млякото се загрява на котлон до 30 градуса. Маята се изсипва в купичка дружно с 1 ч.л. от захарта, прибавя се топлото мляко, разбърква се и се оставя за 10-15 минути. Маслото се разтопява и се охлажда до стайна температура.

В огромна купа се изсипва брашното, прибавят се останалата захар, щипката сол, разбърква се. По средата се изсипва задействаната квас, прибавя се 1 яйце и 1 жълтък, разбърква се хубаво с дървена лъжица и постепенно се налива охладеното масло.

Замесва се тесто за към 10-12 мин. Тестото е доста меко и лепкаво, по принцип не се прибавя повече брашно, само че аз прибавих не повече от 1 с.л. Намаслява се купа с малко олио и се слага тестото, покрива се и се оставя да втаса на 30 мин.

През това време се подготвят маслените трохи. В купа се изсипва брашното, захарта, ванилията и от горната страна се прибавя студеното масло на кубчета. Бързо се размесва с пръстите на ръката или ръчен сладкарски блендер до фини трохи. Купата се оставя в ледник до използването ѝ.

Пълнеж с извара

За пълнежа изварата се минава през цедилка, с цел да е по фина. Спокойно може да се употребява рикота, по този начин както направих, само че макар че е фина също я минах през цедилка. Добавя се захарта и мекото масло, разбърква се до гладка примес и се прибавя жълтък. Цялата примес хубаво се разбърква. Оставя се настрани.

Черешите се почистват от костилката и се слагат в купа с лъжичката картофено нишесте, разбъркват се. Оставят се настрани.

След 30 мин. се изважда тестото върху набрашнен с повече брашно плот. Завърта се, с цел да се оформи на пълен цилиндър. От тестото се отделят части тесто всяко по 85-87 грама. Ползва се кантарче. Всяко парче тесто се оформя на топка. Tестото продължава да е лепкаво, по тази причина се напудрят ръцете с брашно, с цел да се оформят топките. Поставят се в тавата за печене върху хартия за печене. Покриват се с фолио и се оставят за 40 минути.

За да се оформят Ватрушките се взима чаша/бурканче с обло дъно. Посредством четка дъното на чашата се намазва с олио. Чашата/бурканчето се притискат по средата на всяка топка втасало тесто, тъй че добре да се означи, без да се раздира дъното на тестото. Всеки път преди да се означи чашата се намазва с олиото.

Във всяка маркирана дупка се слага към 1 с.л. изварена примес, позаглажда се от горната страна и се подреждат черешите. Моите череши бяха големи, по тази причина са единствено по 3 броя от горната страна, всеки самичък ще реши по какъв брой да поставя. Оригиналната рецепта е с вишни.

Готовите Ватрушки се посипват с трохите от хладилника. Трохите са повече, по тази причина ще останат, прибират се в фризер и ще се употребяват за някой различен сладкиш.

Тестото щедро се намазва с яйце разрушено с 1 ч.л. прясно мляко. Ползвах белтък за намазване, избирам го и намазах тестото няколко пъти.

Пече се в загрята на 190 градуса фурна за към 20 мин. до хубаво зачервяване на тестото.

Изваждат се от фурната, и се охлаждат върху решетка. Разкошните Ватрушки са подготвени.

Инфо: Олга Шуботинская

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР