Името на България бе замесено в международен скандал в корабоплаването

...
Името на България бе замесено в международен скандал в корабоплаването
Коментари Харесай

Либия заплашва да задържи всеки български кораб

Името на България бе забъркано в интернационален скандал в корабоплаването след задържане на либийски танкер на пристанище Бургас.

Случаят е от края на 2017 година, а в края на 2018-а началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде арестуван всеки транспортен съд, плаващ под български байрак или благосъстоятелност на българска компания, който влезе в териториалните води на Либия, оповестява "24 часа ".

Копие на заповедта е оповестено в арабски медии. Инструкциите са разпратени до всички търговски, промишлени и нефтени пристанища в Либия.

Предприетите ограничения са "в отговор на дейностите на българските управляващи " по отношение на либийския танкер "Бадр ", се показва в разпореждането на инж. Джауши.

Сагата с кораба стартира през ноември 2017 година, когато е задържан на пристанище Бургас, откакто компанията „ Булгаргеомин Лтд. “ ДЗЗД предявява морска ипотека върху плавателния съд за застраховане на вземания на банкрутиралата държавна компания „ Булгаргеомин “ ЕАД.

Документът за морската ипотека е изповядан от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки от Атина. През февруари 2018 година обаче тя написа тъжба до гръцката прокуратурата, в която твърди, че такава ипотека не съществува, а самата тя е станала обект на груба корист.

"Действително съм съставила план на ипотечен контракт за въпросния транспортен съд, обаче страните в последна сметка не са се явили за подписването му, и затова ипотечният контракт е останал в план, не е бил подписан, нито е вписан в книгата на договорите ", твърди нотариус Андреадаки в своята тъжба, представена от уеб страницата профилирания уебсайт Maritime.bg.

На 29 януари 2018 година Върховният касационен съд анулира ареста и разпоредява либийският танкер "Бадр " да бъде освободен. Два дни по-късно обаче частен правосъден реализатор от Бургас показва заповед за наложително осъществяване, издадена от съда.

Заповедта е по отношение на наредба на Кодекса на комерсиално мореплаване, позволяваща на капитана на пристанището да задържа транспортен съд при престъпление. В нея не се показва нарушаване от страна на кораба, само че се планува вероятно такова, в случай че корабът отплава преди да се подхващат стъпки от страна на частния правосъден реализатор. Фактически корабът е задържан, с цел да не извърши нарушаване в бъдеще.

Оттогава танкерът стои на пристанището в Бургас. На 21 декември 2018 година Бургаският областен съд анулира постановлението на ЧСИ Тотко Колев като нелегално. В същия ден обаче охранители от частната компания на Ивайло Борисов-Ториното и чиновници на „ Гранична полиция “ и „ Морска администрация “ се качили на борда на либийския транспортен съд и принудили екипажа му да слезе. Те са сменили флага, след което корабът е бил изведен в намерено море.

На 2 януари 2019 година Върховният административен съд дефинитивно постановява корабът "Бадр " да бъде освободен от наложения му от "Морска администрация " арест.

Въпреки това на идващия ден танкерът отплава към Турция, сочи навигационната система Marine Traffic, където маршрутът на плавателния съд може да бъде проследен в действително време. Около 6 часа сутринта (UTC) на 4 януари "Бадр " стопира към този момент в турски води против Инеада, след което се връща още веднъж в България.

От "Морска администрация - Бургас " и "Гранична полиция " настояват, че са съдействали за промяна на екипажа на либийския танкер, както е по закон. От там са безапелационни, че нито са заплашвали, нито са употребявали мощ. "Ако някой твърди това, то е тотална неистина и машинация ", декларират от "Гранична полиция ".

"МВнР не може да се намеси, само че не сме стояли безучастни. Информирали сме всички вероятни институции за казуса ", показва шефът на консулския отдел във Външно министерство Николай Ванчев пред "24 часа ".

По негови думи Министерство на външните работи е сезирало Върховната касационна прокуратура, инспектората на Висш съдебен съвет, както и Министерството на превоза и Министерството на правораздаването.

Заради разразилия се скандал, предходната седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на равнище непрекъснати представители в Организация на обединените нации. Тъй като насилствената промяна на флага се пояснява като посягане против националния суверенитет, Либия има правото да сезира Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да докара до глоба по член 7 от устава на интернационалната организация.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР