Името казва всичко, а вкусът е великолепенНеобходими Продукти● брашно -

...
Името казва всичко, а вкусът е великолепенНеобходими Продукти● брашно -
Коментари Харесай

Тутманик Пухчо

Името споделя всичко, а усетът е превъзходен

Необходими Продукти

● брашно - 700 г +за доизмесване
● квас - 25 г жива
● яйца - 3 бр.
● масло - 70 г разтопено
● мехлем - 15 - 20 г разтопена
● вода - 250 мл
● кисело мляко - 5 - 6 с.л. с връх (гъсто)
● прясно мляко - 70 мл
● сол - 1 с.л. равна
● захар - 1 с.л.
● сирене - към 300 г или на усет

Начин на подготвяне

Дадох такова име на този тутманик заради това, че се получава мек, бухнал и доста набъбнал. Може би най-вкусният, който в миналото съм опитвала.

Приготвя се елементарно, без доста месене и оформяне в няколко елементарни стъпки:

Маята се разтваря в половината от леко затоплената водичка дружно с лъжичката захар и две супени лъжици брашно. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява в купа и се прави кладенче. Яйцата се разрушават леко (без единия жълтък) със солта, киселото и прясното мляко и сместа се налива в кладенчето дружно с шупналата квас и останалата водичка.

Замесва се тесто, като последователно се прибавя по малко от разтопените масло и мехлем, до момента в който тестото усвои съвсем половината от тях. Ако ви е рядко, ръснете брашно, само че не прекалявайте - тестото би трябвало да остане меко. Намазнявайте ръцете си, с цел да не лепне.

Дъното и стените на тавичка (26 -27 см диаметър) се намазняват. Разделя се тестото на 5-6 равни елементи и се оформят топки, всяка се разтегля с пръсти (топнати щедро в мазнината) до размера на тавичката и се поставят в нея, като сред всяка се натрошава сирене. Оставя се да втаса на топло за към 1 час. Препоръчвам да загреете фурната на 45 градуса и да поставите вътре тутманика, като по-късно я изключите.

Намажете с разрушения с малко прясно мляко жълтък и изпечете в авансово загрята на 200 градуса фурна за към 35 минути или до суха съчка. След 15-тата минута намалете градусите на 180.

Готовият още топъл тутманик намажете с останалата лой.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР